Folketings-flertal klager over Thorning i Thule-sag

Et flertal udenom regeringen klager nu til Folketingets præsidium over statsminister Helle Thorning-Schmidts håndtering af den såkaldte Thule-sag.

Statsministeren har afvist at møde op til såkaldt samråd om sagen, der kort fortalt drejer sin om, at et amerikansk selskab har overtaget servicekontrakten på den grønlandske Thule-base, hvilket vil betyde, at Grønland mister arbejdspladser og store skatteindtægter.

Statsministerens begrundelse for ikke at møde op til samrådet er, at hun mener, at sagen hører under udenrigsministerens ansvarsområde.

'En selvfølge, at statsministeren stiller op'

Men den forklaring har altså fået et flertal blandt Folketingets partier - V, DF, EL, LA, samt de nordatlantiske mandater og Uffe Elbæk - til at indlevere en klage pr. brev til Folketingets præsidium:

"Udvalgets flertal mener, at dette spørgsmål er af helt afgørende betydning for den grønlandske økonomi, og hvis det ikke løses tilfredsstillende, vil det belaste såvel rigsfællesskabet internt, som forholdet til USA,” står der blandt andet i brevet.

”Udvalgets flertal mener derfor, at det burde være en selvfølge, at statsministeren kaster al sin autoritet ind i en god løsning af dette spørgsmål, på grundlag af den vedtagelse, som Folketinget vedtog den 22. januar 2015. Udvalgets flertal gør i den forbindelse opmærksom på, at Grønland ligger direkte under statsministerens ressort og at den nuværende udenrigsminister faktisk ikke var udenrigsminister i december 2013, da den aktuelle sag tog sin begyndelse.”

Flertallet håber, at Folketingets præsidium, der er Folketingets øverste ledelse, kan lægge pres på Thorning og dermed få hende til at skifte mening.

”Udvalgets flertal ser sig derfor nødsaget til hermed at klage til Folketingets Præsidium, idet udvalget anmoder præsidiet om at gøre sin indflydelse gældende og overbevise statsministeren om, at hun bør stille op til samrådet som ønsket af udvalgets flertal.”

TV 2 forsøger at få en kommentar fra statsministeren til klagen.

Du kan læse mere om Thule-sagen her.

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter