Thule-strid om milliard-kontrakt kan blive farlig for regeringen

På en hasteforespørgsel onsdag eftermiddag skal udenrigsminister Martin Lidegaard svare på den kritik, der i længere tid har været af den milliard-store kontrakt, der er indgået om at servicere den amerikanske militærbase Thule Air Base på Grønland.

Det er et amerikansk ejet selskab, der har vundet kontrakten på omkring 2,5 mia. kroner. Og det er for næsen af det danske firma Greenland Contractors, der ellers har haft opgaven i 40 år.

Det danske firma mener, at det er i strid med reglerne, at det amerikanske firma har vundet udbuddet. Og grønlænderne frygter nu både tab af arbejdspladser og store tab af skatteindtægter.

- Det er en alvorlig sag for Grønland og for regeringen. For Grønland, fordi det er et yderligere pres på deres økonomi - og for regeringen, fordi man må forvente, at SF og Enhedslisten er sympatisk indstillet overfor Grønland. Særligt fordi, det er et amerikansk firma, der har løbet med kontrakten, siger Mads Brandstrup, politisk redaktør for dagbladet Børsen, og fortsætter: 

- Om det også er en alvorlig sag for Martin Lidegaard er der meget, der tyder på. For han har tidligere meget firkantet sagt, at det hele er kørt efter bogen, og det stiller flere eksperter altså nu spørgsmålstegn ved, lyder det.

Hør hele Mads Brandstrups vurdering af sagen i klippet ovenfor.