KORT over vandplan: Her er de søer, som du skal kunne bade i

Flere søer, som du kan bade i. Færre vandløb, hvor dyr og planter må kæmpe for livet på grund af urenset spildevand. Og bedre forhold for den sårbare natur og arterne i den.

Det bliver nogle af konsekvenserne af regeringens nye vand- og naturindsats til 6,6 milliarder kroner over seks år, som miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har præsenteret tirsdag.

- Vi sætter som en del af regeringens Naturplan Danmark en kæmpe indsats i gang til gavn for den danske natur og vandmiljøet, siger Kirsten Brosbøl.

Den nye vandindsats bygger ikke mindst på input fra de 23 lokale vandråd med repræsentanter både fra landbruget og de grønne organisationer, som Brosbøls forgænger Ida Auken (SF, nu R) nedsatte.

Her skal du kunne bade i en sø

I Storkøbenhavn og Nordsjælland vil man blandt andet restaurere Birkerød Sø og Teglgård Sø i Hillerød med henblik på at bruge dem som badesøer. Hvor du ellers skal kunne bade i en sø, kan du se ved at klikke dig rundt på Danmarkskortet:

I planerne indgår også bedre rensning af spildevand i landområder, så der, som ministeren udtrykker det "stort set ikke længere udledes urenset spildevand til vores vigtigste vandløb".

Og så skal udledningen af kvælstof til vandmiljøet fra blandt andet landbruget reduceres yderligere. Det skal blandt andet ske med etablering af vådområder, især i Jylland, hvor kvælstofproblemet er størst.

De 6,6 milliarder kroner skal fordeles på 252 natur- og vandområdeplaner fordelt over hele landet, som kommunerne, landbruget og en række grønne organisationer har været med til at finde.