V-ordfører modtog hemmelig støtte for 200.000 kroner

Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen modtog op til sidste valg 200.000 kroner i støtte af en erhvervsklub, uden han oplyste myndighederne om den økonomiske støtte, skriver Berlingske.

I Danmark må man ikke modtage støtte over 20.000 kroner uden at oplyse, hvor man har fået pengene fra.

- Jeg har da et medansvar, siger Kristian Pihl Lorentzen til Berlingske, men forsikrer, at den manglende indberetning ikke er sket med ond vilje, men derimod har været utilsigtet.

- Hvis der er sket en fejl, vil vi selvfølgelig sørge for, at der fremadrettet bliver strammet op på det, siger han.

Det er blandt andet transportlobbyen, der var med til at sponsorere pengene til trafikordføreren.

Pihl Lorentzen har i flere omgange talt motorvejenes sag - og senest ved at lægge planer for en hærvejsmotorvej fra Sønderjylland til Limfjorden. Et projekt, der vil koste mellem 15 og 20 milliarder kroner.

I sidste uge var flere andre politikere - deriblandt Venstres næstformand Kristian Jensen - i søgelyset for at have modtaget 25.000 kroner hver fra Saxo Bank i 2007 uden at oplyse myndighederne om det.

Her er reglerne for partistøtte i Danmark

  • I 1995 indførte Nyrup-regeringen højere partistøtte sammen med De Konservative, mens Venstre var imod. Partistøtten blev hævet, fordi partierne mistede medlemmer, så de ikke længere kunne finansiere deres drift og valgkamp.
  • Som et kompromis satte man en grænse på 20.000 kroner. Hvis sponsorer støtter et parti med mere, skal de oplyse deres navn, men ikke beløbet i partiets officielle regnskab. Grænsen kan omgås ved at yde 19.999 kroner til alle folketingsmedlemmer, så sponsoren forbliver anonym.
  • Ifølge partistøtteloven straffes man med bøde eller fængsel op til fire måneder, hvis man giver urigtige eller mangelfulde oplysninger til myndighederne om partistøtte.
  • Venstre og De Konservative har "erhvervsklubber", hvor forretningsfolk betaler for at mødes med borgerlige partiledere og politikere.
  • Ingen dansk politiker er endnu blevet straffet efter bestemmelserne.

Kilder: Berlingske og Ritzau