Dan Jørgensen: Blåt udspil uden hensyn til miljø og dyrevelfærd

Flere svin per hektar jord, væk med randzonerne og giv landmænd lov til at gøde mere. Sådan lyder nogle af forslagene til et nyt landbrugsudspil fra Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative i Jyllands-Posten i dag.

Udspillet indeholder i alt 16 konkrete punkter. Blandt andet skal svineproducenter have lov til at have lige så mange svin per hektar jord, som EU tillader.

Og så skal de danske særregler for gødning udfases, så landmænd får lov at gøde mere. Til sidst skal kravet om randzoner også fjernes.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har endnu ikke set udspillet i sin helhed, men har læst de overordnede linjer i JP. Han er ikke begejstret for det blå udspil:

- Det ligger meget indgroet i Venstres dna, at de vil forfølge en strategi, der handler om at producere så meget som muligt så billigt som muligt. Uden hensyntagen til miljøet og til dyrevelfærden. Vi har forfulgt en anden strategi, hvor vi har sagt, at vi skal selvfølgelig skabe endnu flere arbejdspladser i fødevareerhvervet i Danmark. Derfor har vi lavet en vækstplan, der skal skabe op mod 25.000 job – og det vil den gøre ifølge erhvervet selv. Men på en måde, hvor dyrevelfærd, miljø og vækst går hånd i hånd, siger Dan Jørgensen til TV 2.

Han afviser, at Danmark skulle være blandt de førende lande i EU, når det kommer til miljø.

- Det holder ikke vand, at vi skulle være markant bedre end de andre lande på miljøet. Vi er et land, der er meget intensivt dyrket. 66 pct. af vores land er under plov. Derfor er det klart, at hvis vi skal opretholde bare et nogenlunde vandmiljø, så skal vi også have nogle miljøregler, der er forholdsvis stramme. At vi skulle være i en situation, hvor der ikke er problemer med miljøet, det er helt forkert. Desværre. Vi er ikke engang lykkedes med at stoppe tilbagegangen i vores natur, lyder det fra ministeren.

De tre partier fra blå blok mener, at udspillet kan øge eksporten i landbruget med op mod 50 mia. kr. og skabe op mod 25.000 arbejdspladser i løbet af de næste fem år.