Redaktør om ny måling: - Det her bliver bemærket

Særligt ét emne har præget den hjemlige politiske debat i oktober: Det stigende antal asylansøgere, der de seneste måneder er kommet til Danmark.

Men modsat tidligere perioder i dansk politik, hvor flygtninge- og indvandrerspørgsmål har været øverst på dagsordenen, ser blå blok ikke ud til at kunne omsætte debatten til vælgerfremgang. Tværtimod.

Det viser en ny meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken. Her er der faktisk en tilbagegang at spore i blå blok.

- Det her bliver bemærket, særligt i regeringen, siger TV 2's politiske redaktør Anders Langballe.

- Normalt er det jo sådan, at de blå profiterer af det, hvis flygtninge- og indvandrerdebatten kører på højtryk. Det sker ikke her, og det er interessant.

Dansk Folkeparti går således 1,4 procentpoint tilbage i forhold til sidste måneds måling. Var der valg i morgen ville partiet dog stadig få opbakning fra rekordmange danskere – 20 procent. Også Venstre går en smule tilbage og er med 22,9 procent langt fra valgresultatet fra 2011, hvor Lars Løkke Rasmussens parti fik 26,7 procent.

Samlet set står blå blok – trods en lille tilbagegang i forhold til september måneds måling – stadig til at få et komfortabelt flertal.

Radikale: Vi har fundet den rette balance

De Radikale kan glæde sig over den største fremgang af alle partier; 1,7 procentpoints fremgang i forhold til sidste måneds måling. Og partiets gruppenæstformand Andreas Steenberg tolker målingen som et udtryk for, at danskerne bakker op om regeringens linje i udlændingepolitikken.

- Radikale vil gerne tage ansvar – også i en svær situation, hvor der kommer mange asylansøgere. Og det har vi gjort ved både at tage imod mange og samtidig være med til at diskutere, hvor grænsen går. Og jeg tror egentlig, at danskerne generelt gerne vil være med til at tage ansvar og tage imod flygtninge til en hvis grænse. Og derfor tror jeg, at den balance regeringen har fundet i udlændingepolitikken, egentlig passer vælgerne meget godt.

Anders Langballe mener dog, at det endnu er for tidligt at drage den konklusion.

- Men man må sige, at det jo er de borgerlige, der hele tiden forsøger at puste til den her udlændingedebat og forsøger at få bragt den i fokus. Og der er ingen tvivl om, at de borgerliges egen analyse er, at det her er noget, der gavner dem. Sådan har det været historisk set. Men den effekt har de ikke opnået i den her måling, og det er værd at bemærke. Både DF og V, som har været de stærkeste strammere, ser ikke ud til at gavne af det.

Hård debat

Fronterne i den seneste måneds asyldebat har været trukket skarpt op. Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har foreslået at fragte asylansøgere tilbage til danskdrevne lejre i flygtningenes nærområder. Venstre har kaldt forslaget ”spændende” og desuden sammen med de øvrige borgerlige partier beskyldt regeringen for selv at være skyld i at flere søger asyl i Danmark.

Regeringen har afvist blå bloks anklager, og foretaget en stramning af reglerne for asyl og familiesammenføring. Og samtidig har regeringen foreslået at bruge bistandspenge på at betale for de mange ekstraudgifter, det stigende antal asylansøgere medfører.

SF og Enhedslisten er utilfredse med regeringens bebudede stramninger og vil heller ikke acceptere, at der bliver taget penge fra ulandsbistanden for at finansiere asyludgifterne. Dét spørgsmål er nu en del af finanslovsforhandlingerne.

Der skal senest være valg til Folketinget i september 2015. 

Hele målingen

(Tallene i parentes er fra sidste måling)

Socialdemokraterne: 20,9 (20,9) Valget: 24,8

Radikale Venstre: 8,5 (6,7) Valget: 9,5

Det Konservative Folkeparti: 5,1 (5,3) Valget: 4,9

Socialistisk Folkeparti: 6,1 (6,0) Valget: 9,2

Liberal Alliance: 5,8 (4,9) Valget: 5,0

Dansk Folkeparti: 20,0 (21,5) Valget: 12,3

Venstre: 22,9 (23,6) Valget: 26,7

Enhedslisten: 9,3 (10,0) Valget: 6,7

Rød blok: 45,4 (44,1) Valget: 50,6

Blå blok: 54,6 (55,9) Valget: 49,4

Målingen er foretaget i perioden 27.-29. oktober blandt 1005 respondenter. Den maksimale usikkerhed er 2,8 procentpoint for partierne og 3,4 procentpoint i forhold til blokfordelingen. 15 procent af de adspurgte var i tvivl om partivalg/ønskede ikke at stemme. Citat må kun ske med angivelse af kilde: Megafon for TV 2 og Politiken

Følg TV 2 Politik

Få seneste nyt, analyser og baggrund om dansk politik, leveret af TV 2's redaktion på Christiansborg:

TV 2 Politik på Facebook

TV 2 Politik på Twitter