Minister trods kritik: Mobildækningen i Danmark er god

Generelt er mobildækningen i Danmark god. Og den bliver stadig bedre.

Sådan lyder budskabet fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, trods utallige historier fra danskere om svigtende signal og mobilhuller rundt omkring i landet.

- Jeg synes den (mobildækningen, red.) er ret god. Når vi kigger på det internationalt, så ligger vi rigtig godt til i Danmark.

Tirsdag var Henrik Sass Larsen kaldt i samråd om mobildækningen i landets yderområder, blandt andet foranlediget af en episode tidligere på sommeren, hvor en brand opstod på ferieøren Tunø og der grundet dårlig dækning ikke kunne ringes efter hjælp.

Og ministeren erkender også, at der plads til forbedring.

- I øjeblikket udbygger vi hele mobilnettet. Og det går bedre og bedre med at få en endnu bedre mobildækning. Men det tager tid, det her, fordi det jo ikke bare lige er sådan at sætte master op forskellige steder. Folk bruger i stigende grad mobilnettet til at hente data, og det vil sige, at vi får endnu større pres på end tidligere – og derfor tager det nogle gange tid at løbe efter, fordi teknologiudviklingen er som den er.   

Interaktivt kort på vej

Der er derfor nu sat gang i flere initiativer, der alle skal være med til at afhjælpe problemet, fortæller ministeren:

- Vi kommer til at lave et virtuelt kort, hvor man kan se lige præcis hvor god mobildækningen er område for område rundt omkring i landet. Det er en af de ting, vi har sat i gang, og som kommer her til nytår. Og så arbejder vi for i EU at få en mærkning af telefonerne, så vi kan se, hvilken kvalitet deres antenner har. Det vil også være godt for forbrugerne.

Signalforstærkere

Derudover nævner ministeren muligheden for at bruge de såkaldte signalforstærkere yderligere for at forbedre dækningen for borgere i yderområder.

Men signalforstærkere vil forstyrre signalet for de andre brugere i området, advarer Jakob Willer, direktør i teleselskabernes brancheorganisation.

- De sender signaler ud i nøjagtigt samme frekvensbånd som signalet fra mobilmasten, og når mobilsignaler i samme frekvensbånd møder hinanden, så forstyrrer de hinanden og ødelægger signalet. Vi har set eksempler i nogle havne, hvor fiskere har indkøbt ulovlige repidere, og hvor man nærmest har lagt et helt havneområde dødt for mobiltelefoni, siger Jakob Willer og fortsætter:

- Vi må jo tage en drøftelse med ministeren og hans folk om, hvad vi kan gøre for at løse de forstyrrelsesmæssige udfordringer, der er. Og sikre, at brugen af dem kun sker helt kontrolleret og efter tilladelse fra teleselskaberne, for ellers frygter vi, at det vil gøre større skade end gavn.

Henrik Sass Larsen deler dog ikke telebranchens bekymringer, når det kommer til signalforstærkere.

Er det ikke rigtigt forstået, at når man bruger signalforstærkerne, så bliver signalet dårligere rundt om – fx hos naboerne?

- Nej. Det er det, teleselskaberne har sagt. Og det er det, man har afprøvet i Sverige, hvor det kan lade sig gøre, uden at man generer det omkringliggende samfund, siger Henrik Sass Larsen.

Ifølge Jakob Willer er sammenligningen med Sverige dog ikke lige til:

- Vi vil selvfølgelig gerne lade os inspirere af svenskerne. Men jeg tror, at man kan bruge det i områder, der er virkelig tyndt dækket, og hvor folk bor meget isoleret. Der er der er ikke så mange at forstyrre. Men de områder finder vi ikke så mange af i Danmark, og derfor kan det ikke betragtes som et vidundermiddel, der kan løse problematikken med at sikre bedre dækning i Danmark. 

Oplever du ofte steder, hvor du aldrig kan få dækning? Del dine oplevelser her:

Vi indtegner henvendelserne på kort.