DF: Flere finanslovspenge til ældre, syge og arbejdsløse

Ekstra milliarder til de ældre og til sygehusene.

Penge til at fortsætte boligjob-ordningen og til at nedsætte genoptjeningskravet på dagpengeområdet.

Det er nogle af de dyre punkter i Dansk Folkepartis finanslovsforslag, som TV2 kan offentliggøre her til aften.

Milliarderne skal skaffes ved at spare på ulands-bistanden, på udgifterne til udlændinge og på statens udgifter til konsulenter.

Dansk Folkepartis finanslovsforslag kommer efter regeringens og Venstres forslag. Ligesom regeringen og Venstre vil Dansk Folkeparti give flere penge til sygehusområdet. Men finansordfører Rene Christensen afviser, at der er tale om overbudspolitik fra Dansk Folkepartis side:

-Vi anerkender sådan set regeringens forslag om flere penge til sundhedsvæsenet og bakker op om den pakke, som de foreslår. Vi foreslår så lidt andre ting, nemlig flere penge til rehabilitering og genoptræning. Vi kan se, at mange indlæggelser på sygehusene er genindlæggelser, og der mener vi, at vi bør bruge flere penge på at få folk godt ud fra sygehusene, siger Rene Christensen.

En af de store forskelle på finanslovsforslagene er, at Dansk Folkeparti ønsker at bruge 700 millioner kroner på at ændre de meget omdiskuterede dagpengeregler.

”Dansk Folkeparti har foreslået, at perioden for at optjene dagpenge halveres i 2015 og 2016, indtil dagpengekommissionen har fremlagt deres bud på et fremtidigt dagpengesystem. Halveringen af genoptjeningskravet finansieres af de 1,5 milliarder kroner (en af reserverne på Finansloven) som også Enhedslisten og SF ønsker. Vi er klar til at forhandle med Enhedslisten og SF om denne sag”, skriver Dansk Folkeparti.

- Vi ønsker at få ro på dagpengeområdet, og der håber vi at vores forslag, der netop ikke er permanent - men blot vil afvente Dagpengekommissionens resultat - kan være et grundlag for forhandling, siger Rene Christensen.

Den største ekstraudgift i Dansk Folkepartis finanslovsforslag er en ”velfærdspakke”, der skal poste yderligere 2,5 milliarder kroner ind i ældreområdet og sygehusene. Pengene skal give flere hjemmehjælpstimer, bedre hospitalskøkkener og færre patienter på gangene.

Men partiet ønsker også ekstra penge til politiet, til grænsekontrol, til yderområderne i Danmark, til kultur og til oprettelses af asylcentre i asylansøgernes nærområder.

Dansk Folkepartis eget regnestykke viser, at halvdelen af de foreslåede ekstraudgifter på  fem milliarder kroner kan skaffes ved at skære ulands-bistanden ned til 0,7 procent af bruttonationalproduktet.