S afviser samarbejde med K: Blå blok må rydde op efter sig selv

De Konservative kan godt glemme alt om at vedtage miljøforbedrende initiativer med rød blok uden om regeringen.

Så klar lyder beskeden fra det største parti i oppositionen, Socialdemokraterne, efter at Konservative har luftet tanker om at gå uden om Venstre-regeringen, hvis ikke miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) giver tilstrækkelige indrømmelser til støttepartiet for at opveje de negative konsekvenser, landbrugspakken får for miljøet de kommende år.

- Nu har man fået lidt kolde fødder hos de Konservative, og der gør jeg bare helt stilfærdigt opmærksom på, at dem, der holder festen, også er dem, der rydder op efter den. Hvis man vil være med til at forurene det danske vandmiljø og lave en sort landbrugsaftale, så må det også være i det selskab, man rydder op. Og det vil sige i blå blok, siger Socialdemokraternes fødevareordfører Simon Kollerup.

Kejserens nye klæder

Eva Kjer Hansen har været under heftig kritik som følge af beregninger og udtalelser, hun og hendes ministerium er kommet med i forbindelse med den landbrugspakke, som hele blå blok blev enige om kort før jul sidste år.

Eva Kjer Hansen har flere gange hævdet, at landbrugspakken vil gavne miljøet, på trods af at pakken giver landmændene lov til at gøde mere. En række forskere har dog kritiseret ministeriets beregninger, der ligger til grund for dén påstand, og Miljø- og Fødevareministeriet har siden da indrømmet, at landbrugspakken vil betyde mere kvælstofudledning - og dermed skade miljøet - i de første år. Og det skal der rettes op på ved en række ”kompenserende tiltag”, lyder kravet fra Konservative, der har de afgørende mandater i forhold til at stemme landbrugspakken endeligt igennem.

- Jeg vil anerkende de Konservative for at være den her dreng, vi kender fra ’Kejserens nye klæder’, der påpeger, at kejseren altså ikke har noget tøj på. Den her landbrugsplan giver ikke det grønne plus, som ministeren har sagt. Den giver et stort minus, siger Simon Kollerup.

Eva Kjer Hansen (V) har nu indkaldt til nye drøftelser, men ønsker ikke at uddybe, om hun er klar til at imødekomme sit støtteparti:

De Konservatives landbrugsordfører Rasmus Jarlov har opfordret ministeren til at komme de Konservative i møde:

- Jeg tror, det vil være fornuftigt at lytte til os. For ellers vil jeg gøre opmærksom på, at der jo nok også er andre partier, man kan lave aftaler med. Og efter som Konservative sidder med de afgørende mandater i miljø- og landbrugspolitikken, tror jeg det vil være rigtig fornuftigt at imødekomme os på det her punkt, siger han.

- Vi skal have nogle tiltag, der reducerer kvælstofudledningen. Det er ikke til diskussion.

Modsat Socialdemokraterne har Alternativet og meldt sig klar til at drøfte nye initiativer med Konservative. På det sociale medie Twitter skriver de: