K advarer ministeren: Vi kan lave aftale med de røde

Hvis ikke miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er klar til at imødekomme Konservative i forhold til at gennemføre initiativer, der kan forbedre det danske miljø, kan partiet gå til de røde partier og lave en aftale uden om regeringen.

Så klar lyder advarslen nu fra Konservatives landbrugsordfører Rasmus Jarlov.

- Jeg tror, det vil være fornuftigt at lytte til os. For ellers vil jeg gøre opmærksom på, at der jo nok også er andre partier, man kan lave aftaler med. Og efter som Konservative sidder med de afgørende mandater i miljø- og landbrugspolitikken, tror jeg det vil være rigtig fornuftigt at imødekomme os på det her punkt, siger Rasmus Jarlov.

- Vi skal have nogle tiltag, der reducerer kvælstofudledningen. Det er ikke til diskussion.

Minister under pres

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen har været under heftig kritik som følge af beregninger og udtalelser, hun og hendes ministerium er kommet med i forbindelse med den landbrugspakke, som hele blå blok blev enige om kort før jul sidste år.

Eva Kjer Hansen har flere gange hævdet, også over for Folketinget, at landbrugspakken vil gavne miljøet, på trods af at pakken giver landmændene lov til at gøde mere.

En række forskere har dog kritiseret ministeriets beregninger, der ligger til grund for dén påstand, og Berlingske kunne mandag fortælle, at Miljø- og Fødevareministeriet nu indrømmer, at landbrugspakken samlet set vil betyde mere kvælstofudledning - og dermed skade miljøet - i de første år. Og det skal der rettes op på ved en række ”kompenserende tiltag”, lyder kravet nu fra Konservative, der har de afgørende mandater i forhold til at stemme landbrugspakken endeligt igennem.

Eva Kjer Hansen (V) har nu indkaldt til nye drøftelser, men ønsker ikke at uddybe, om hun er klar til at imødekomme sit støtteparti;

Både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har udtrykt sig kritisk i forhold til at imødekomme de Konservative.

- Pakken har en god balance mellem miljø og erhverv, siger Liberal Alliances miljøordfører, Carsten Bach til Ritzau.

- Men det kommer ikke til at blive sådan, at der er nogle partier, der sidder til os og siger, at vi ikke får noget igennem. Det kan jeg godt garantere, lyder svaret fra Rasmus Jarlov.

På det sociale medie Twitter har Alternativet straks meldt sig klar til at lave en aftale med Konservative uden om regeringen: 

En melding, Rasmus Jarlov takker for: 

En samlet rød blok har kaldt ministeren i samråd og anklager hende for at vildlede Folketinget. Samrådet finder sted på tirsdag.