Sverige vil lære af Støjberg - men smykkeloven vil de ikke have

De danske stramninger på asylområdet har fået masser af negativ opmærksomhed i internationale medier og i EU.

Men svenskerne er ikke afvisende overfor de danske metoder. I hvert fald ikke det borgerlige parti Moderaterna, der indtil januar sidste år sad på regeringsmagten i nabolandet. Partiets næstformand, Elisabeth Svantesson, var onsdag formiddag på Christiansborg for at mødes med den danske integrationsminister, Inger Støjberg, for at høre om de danske tiltag og erfaringer.

- Vi har meget store udfordringer i Sverige, og 2016 bliver endnu et svært år. Nogle af de her stramninger har en effekt i at få flygtninge til at vælge andre EU-lande, fortæller Svantesson til TV 2 efter mødet.

- Smykkelov er forkert

De svenske problemer med det store antal asylansøgere er blevet sat på spidsen, da politiinspektør Lars Alvarsjö fra Region Stockholm i et debatindlæg i Svenska Dagbladet skrev, at politiet er tæt på at bukke under. Presset fra blandt andet flygtningestrømmen, men også religiøs ekstremisme og terrortruslen, er simpelthen blevet for stor.

- Vi vil gerne lære mere om, hvordan Danmark håndterer disse udfordringer. Moderaterne mener, at vi har brug for et reelt flygtningestop i Sverige, fordi både skoler og migrationsverk simpelthen ikke kan løse deres opgave længere, siger Elisabeth Svantesson.

Det er dog ikke alle de danske tiltag, der får svenske roser med på vejen. Én ting kommer Moderaterna aldrig til at kæmpe for:

- Vi skal ikke have en smykkelov. Det er ikke rigtigt at tage værdier fra de individer, der kommer. Det er deres egne ting, fastslår Elisabeth Svantesson med Inger Støjberg ved sin side.

Må samarbejde i EU

Det var som reaktion på den svenske grænsekontrol, at Danmark indførte vores egen kontrol i januar. Men står det til de to politikere skal landene ikke længere forsøge at overbyde hinanden.

- Det er ingen hemmelighed, at Danmark og Sverige har ført meget forskellig udlændingepolitik. Men vi nærmer os hinanden nu. De nordiske lande kommer til at samarbejde meget mere om flygtningespørgsmålet, siger Inger Støjberg.

Og det er ikke mindst vigtigt, når flygtningekrisen skal diskuteres på en endnu større scene, at de nordiske lande står sammen.

- Skandinavien er nødt til at tale med én tunge i EU, siger Elisabeth Svantesson.