Oppositionen hasteindkalder minister og eksperter om miljøet

De fem oppositionspartier kræver nu en hastehøring i sagen om landbrugspakken, efter flere eksperter søndag sætter spørgsmålstegn ved de metoder, som miljø- og landbrugsministeriet har brugt til at beregne miljøeffekten af pakken.

I et brev kræver Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Alternativet således af formanden for Miljø- og Fødevareudvalget, Rene Christensen (DF), at miljø- og landbrugsminister Eva Kjer Hansen (V), embedsmænd og eksperter bliver indkaldt til en hastehøring den 23. februar. Det er samme dag som de fem oppositionspartier har kaldt ministeren i samråd og dagen før, at L68 – der er en del af landbrugspakken – skal tredjebehandles i Folketinget.

- Vi er, lige som du, optaget af en høj kvalitet i lovgivningsarbejdet, og at vi i Folketinget kan stole på, at vi ikke bliver misinformeret og dermed vildledt. Vi har noteret os, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen vil invitere forskerne ind til et møde om sagen, så vi kan gennemgå tallene og se på, hvordan vi er nået frem til.

Brevet er underskrevet af Simon Kollerup (S), Ida Auken (R), Maria Reumert Gjerding (EL), Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Christian Poll (Alternativet), men enten Dansk Folkeparti eller De Konservative skal bakke op om kravet fra de fem partier, før en hastehøring kan lade sig gøre. 

MInister afviser anklager om vildledning

Ifølge professor ved Aarhus Universitet og sektionsleder for Klima og Vand ved Institut for Agroøkologi, Jørgen E. Olesen – der står bag centrale beregninger i landbrugspakken – vil regeringens landbrugspakke ikke mindske udledningen af kvælstof i havmiljøet allerede fra 2016, sådan som ministeren ifølge oppositionen har fremlagt.

- Umiddelbart betyder landbrugspakken jo en større udledning af kvælstof til miljøet. Det er først over to til tre år, at de tiltag, man vil gennemføre i landbrugspakken, vil føre til en mindsket udledning, fortæller han.

Udledningen af kvælstof til miljøet ser derimod på papiret ud til at blive mindre i 2016, fordi regeringen har medregnet effekterne af andre effekter, som inter har med landbrugspakken at gøre, i årene 2013-2015.

Eva Kjer Hansen afviser overfor TV 2, at hun har vildledt Folketinget.

- Der har været fuld åbenhed om, hvad vi har regnet med. Jeg har lagt alle rapporter og tal frem. Jeg har hele tiden gjort gældende, at vi indregner alle de forskellige faktorer – og jeg har hele tiden sagt, at baseline er regnet med, siger hun.

Dét betyder baseline

I sagen om regeringens landbrugspakken bliver ordet "baseline" nævnt. 

En baseline er en måling, der foretages i starten af et projekt eller en indsats - baseline-målingen anvendes ved projektets eller indsatens afslutning som en måde at vurdere, om projektet eller indsatsen har haft en effekt.