Tal dog dansk, politiker!

Det er sĂžndag. Dig og resten af forĂŠldregruppen er til den ugentlige puslingekamp - i regnvejr. Du stĂ„r netop og tĂŠnker, at din blotte tilstedevĂŠrelse egentlig burde udlĂžse en form for genetillĂŠg til bĂžrnepengene, da en far ved siden af dig pludselig rĂžrer pĂ„ sig. Den krĂžlhĂ„rede mand sĂŠtter resolut kaffen pĂ„ grĂŠsset, danner en ring med hĂŠnderne og megafonerer sĂ„ ind mod banen; ”Den der aflevering, skat! Den vil jeg gerne kvittere for!” Du kigger undrende pĂ„ manden uden helt at vide, hvad der lige er hĂŠndt dig. Uden at vide, at du netop har mĂždt en politiker ude i den virkelige verden.

Vi kunne kalde manden pĂ„ sidelinjen for Morten Østergaard. Jeg ved ikke, om den radikale leder drikker kaffe, men jeg ved til gengĂŠld, at han bruger udtrykket; ”at kvittere for” – ligesom stĂžrstedelen af alle de andre folkevalgte her i landet. Faktisk er sandsynligheden for, at udtrykket falder under en debat i salen efterhĂ„nden lige sĂ„ stor, som for at Pia KjĂŠrsgaard undervejs irettesĂŠtter et medlem af Enhedslisten for at tale for lĂŠnge.

Men hvad betyder ”at kvittere for?” Ingen ved det helt prĂŠcist, men i praksis bruges det nĂ„r politikere vil rose modstandere i salen. Uden helt at gĂžre det alligevel. Uden helt at kunne citeres for det.

Frederiksen kan ogsÄ

Herregud, kunne du tĂŠnke. Er det et problem, at de der politikere bruger et udtryk, som ingen andre kaster ud mellem lĂŠberne? Ikke det fjerneste! - hvis altsĂ„ ”at kvittere for” blot var det eneste eksempel pĂ„, at politikerne langsomt fjerner sig fra hverdagens sprogbrug. Der findes nemlig langt vĂŠrre eksempler.

Tag nu bare frasen; ”pĂ„ kanten af arbejdsmarkedet.” Fire smĂ„ ord, der hver for sig giver mening, men samlet fremstĂ„r sĂ„ tilpas vagt, at vĂŠlgerne reelt ikke ved, hvem og hvad der tales om. Der, hvor jeg kommer fra, ville vi kalde gruppen her for ”arbejdslĂžse” eller ”fyringstruede.” Det tror jeg ogsĂ„ de fleste socialdemokrater ville. Alligevel var udtrykket et af Mette Frederiksens mest benyttede under de talrige reformer af overfĂžrselsindkomster som dagpenge og kontanthjĂŠlp.

Smag lige pĂ„ det igen. ”PĂ„ kanten af arbejdsmarkedet.” Ferskt. Vagt. Uden salt. Uden reel mening? Jeg ved ikke, hvem der har fundet pĂ„ udtrykket, men det er nĂŠppe formuleret ude i skyllerummet pĂ„ hospitalet. Derude hvor Mette Frederiksens egne vĂŠlgere gĂžr sig umage for ikke at havne ”pĂ„ kanten af arbejdsmarkedet.”

Vi springer videre, for det bliver endnu vĂŠrre. ӯget arbejdsudbud.” Et flittigt benyttet udtryk gennem de sidste mange Ă„r. Men hvad betyder det egentlig? Det ved de fĂŠrreste. Faktisk viser en undersĂžgelse fra tĂŠnketanken Cevea, at hele 73 procent af danskerne ikke forstĂ„r betydningen af de ord, hvorom store dele af den dagsordensĂŠttende politik drejer. Et demokratisk problem? SĂ„ det synger!

UndersĂžgelsen fra Cevea viser, at sĂ„kaldte almindelige mennesker tror, at ”þget arbejdsudbud” betyder, at antallet af ledige stillinger Ăžges, men reelt betyder det, at flere mennesker er klar til tage et job eller at arbejde en anelse mere.

Den trykkende skat

Ét spĂžrgsmĂ„l stĂ„r sĂ„ tilbage. Hvordan skal vĂŠlgerne vurdere partier og politikere inden turen bag forhĂŠnget, nĂ„r de reelt ikke ved, hvad de snakker om? Det er jo i og for sig torskedumt.

Der er ellers nok af kommunikationsfolk og retorikere pĂ„ Slotsholmen. Onde tunger vil mene, at man kan fodre MRSA-ramte dyr med dem. Men hvorfor er de der? Fordi ord betyder noget i politik. Tag nu bare den martrede ”betalingsring” som Socialdemokraterne ville omringe hovedstaden med fĂžr valget i 2011. Mon ikke en retoriker med diplom havde kaldt den ”miljĂžringen?”

Det er mere spiseligt. Ja, vel nĂŠrmest helt appetitligt. Valget mellem ”betalingsring” og ”miljĂžring” er for Ăžvrigt et godt eksempel pĂ„ det der kaldes politisk framing, hvor bestemte ord og udtryk i sig selv rummer et politisk signal.

Tag bare ordet ”skattetryk”. Det lyder ikke rart. I hvert fald langt mere ubehageligt end venstreflĂžjens forhold til skatteprocenten herhjemme. AltsĂ„ er ordet ”skattetryk” i sig selv et politisk signal skjult mellem bogstaverne. Emnet her kan I for Ăžvrigt lĂŠse mere om i bogen ”Tag bladet fra munden - en introduktion til politisk framing.”

Hyllested er lige ud af posen

Der findes dog stadig politikere, der taler lige ud af posen. Enhedslistens Henning Hyllested er én af dem. Holdningerne er rÞde. Det samme er kinderne. Sirligt pudset af de sandkorn, pÄlandsvinden bringer med sig ind over havnen i Esbjerg.

Den forlod Henning Hyllested i 2011, og han tog sproget med sig. Heldigvis. Se bare denne korte meningsudveksling mellem Henning Hyllested og formanden for Folketingets beskÊftigelsesudvalg Bjarne Laustsen (S) under et samrÄd i september sidste Är.

- Det nÊgter jeg fandeme at tro pÄ, at Dagpengekommissionen kommer med et udspil til!

- Tak til Henning Hyllested og mÄ jeg samtidig opfordre til hÞvisk tale. Man behÞver ikke at bande.

- Åh, hold nu kéft. 

Lidt banderi skader ikke

Lad mig slĂ„ fast. Jeg skal ikke vĂŠre fortaler for at politikere bander, men det er sgu sjĂŠldent, at sĂŠtninger hvori eder indgĂ„r, fremstĂ„r vage og uforstĂ„elige. MĂ„ske ville det hjĂŠlpe mange politikere med bare et enkelt ”for fanden.” Bare sĂ„ man kan mĂŠrke dem. Bare sĂ„ de ikke formulerer sig sĂ„ vagt, at de ender pĂ„ halebenet mellem to stole, der straks efter sĂŠttes uden for dĂžren af de vĂŠlgere, der burde stemme pĂ„ dem.

Og ja, jeg ved skam godt at pressen ogsÄ har en del af skylden. Men det er med blogs som det er med indsamlingsshows. Nogle gange tager man et valg. Et valg, som jeg hÄber at politikerne ogsÄ vil tage. Et valg om at tale mere direkte fra hjertet - isÊr herinde pÄ Christiansborg, hvor jeg fÊrdes.

Min erfaring er dog desvÊrre, at politikere siger, hvad de mener, lige indtil de nÄr det punkt, hvor de rent faktisk fÄr noget at skulle have sagt i partiet. Men skulle det Êndre sig, ja sÄ stÄr jeg selvfÞlgelig klar med kalkerpapiret for at kvittere!