Løkke: Grækenland kan ryge ud af Schengen

Den græske måde at håndtere flygtningekrisen på - herunder også kontrollen med landets grænser, der er de yderste i Schengen-samarbejdet - kan få alvorlige konsekvenser for landet.

Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu forud for mødet i Det Europæiske Råd i næste uge.

- Grækenland må leve op til sit ansvar som ydre grænseland, hvor de skal passe på deres grænse med støtte fra EU. Hvis der leveres på det, er der ikke brug for nye beslutninger. Men hvis vi efter torsdag-fredag rejser hjem med et billede af, at der ikke er tilstrækkeligt fremskridt her, bliver vi nødt til at tænke os om og begynde at handle derefter, siger statsministeren til TV 2.

'Man kan være bekymret for at der ikke er løsninger'

Han mener, der er brug for at insistere på, at Grækenland forbedrer sin grænsekontrol. Sker det ikke, er EU nødt til at drage en konsekvens, siger han.

- Man må stilfærdigt konstatere, at selv om der kommer færre til Europa end før jul, så er det stadig markant højere, end det vi så samme tid sidste år. Derfor kan man frygte, at det lidt mindre pres primært skyldes sæson og vejrlig, og ikke at der er leveret løsninger, siger Løkke.

Kan den konsekvens være, at Grækenland ryger ud af samarbejdet?

Ja, det kunne det i min optik godt være, i hvert fald midlertidigt, for det at være i Schengen går jo ud på, at man lever op til sit ansvar, siger Løkke.

Østrig også ude med kritik - Vi er parate og er også indstillet på at hjælpe mere, hvis det skal til. Men det kræver, at grækerne vil tage imod det. Vil de ikke det, kan man ikke i længden opretholde et system, hvor man, når man sætter foden på græsk jord, har adgang til fri bevægelighed i hele Europa, siger statsministeren.

Tidligere har også den østrigske regering åbnet for midlertidigt at udelukke Grækenland fra Schengen-samarbejdet.

- Hvis regeringen i Athen ikke omsider gør mere for at sikre EU's ydre grænser, så må man åbent diskutere Grækenlands midlertidige udelukkelse af Schengen-samarbejdet, sagde den østrigske indenrigsminister Johanna Mikl-Leitner i januar til den tyske avis Die Welt og kaldte det samtidig ”en myte”, at den græsk-tyrkiske grænse ikke kan kontrolleres.