Regeringen: Flygtninge skal i job inden to uger

Landets kommuner har brug for mere fleksibilitet i integrationsindsatsen, så de kan bruge kræfterne på at få nyankomne i job fremfor at navigere rundt i en masse regler.

Det fremgår af kommissoriet for topartsforhandlingerne mellem regeringen og kommunernes organisation, KL, som netop er blevet offentliggjort. Forhandlingerne begynder torsdag.

- Kommunerne skal have det bedst mulige grundlag for at iværksætte en tidlig og effektiv integrationsindsats fra dag ét efter en flygtnings ankomst til kommunen. Kommunens viden om den enkelte flygtnings forudsætninger forud for overdragelsen til kommunen skal være bedre. Derfor skal ventetiden i asylcentrene, efter der er meddelt asyl, udnyttes bedre, hedder det blandt andet i kommissoriet.

Der er ifølge kommissoriet brug for at ændre måden, vi møder flygtningene på. Alle skal mødes med en forventning om, at de kan bidrage på arbejdsmarkedet. Det indebærer blandt andet, at udgangspunktet fremover skal være, at alle visiteres jobparate. Det har hidtil kun været et fåtal, der har været erklæret jobparate fra dag ét, men nu skal der lempes på de krav og barrierer, der hidtil har været.

Støjberg: Det skal være mere overkommeligt

Allerede efter to uger skal flygtninge i job. Udgangspunktet skal være, at alle flygtninge skal have en virksomhedsrettet indsats i løbet af det første år. Kan det ikke lade sig gøre, skal de tilbydes et nyttejob. 

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mener, der er hårdt brug for at gøre integrationsopgaven lettere for kommunerne:

- Kommunerne står over for en kæmpe opgave i de kommende år med at få flere flygtninge til at deltage på arbejdsmarkedet. Den opgave skal vi i fællesskab gøre mere overkommelig for kommunerne. Vi skal kigge hele integrationsindsatsen efter i sømmene, og vi skal luge ud i unødvendigt bøvl og bureaukrati, der står i vejen for at få flere flygtninge i arbejde, siger hun i en pressemeddelelse.