Overblik: Her er de centrale personer i trepartsforhandlingerne

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag eftermiddag bød velkommen til arbejdsmarkedets parter i Statsministeriets ikoniske spejlsal, indledte han samtidig et af regeringens helt store projekter i foråret - de såkaldte trepartsdrøftelser.

Her skal de sammen finde løsninger på hvordan integrationen kan blive bedre, så flere flygtninge kommer ud på arbejdsmarkedet og bidrager til samfundet frem for at være på offentlige ydelser.

Og der er ganske meget på spil for regeringen.

Beregninger viser, at det bliver en særdeles dyr affære for den danske statskasse, hvis ikke langt flere udlændinge end i dag bliver en del af arbejdsmarkedet. I 2020 vil den fejlslagne integration således koste mere end ti milliarder kroner årligt, fremgår det af tal fra Udlændingeministeriet og Finansministeriet, som Berlingske onsdag offentliggjorde. Penge, som regeringen gerne vil bruge på andre områder - eksempelvis skattelettelser.

Men hvem er det nu egentlig, der skal være med til at løse udfordringen?

TV 2 tegner et portræt af de fem centrale personer her.

Fem centrale personer i trepartsforhandlingerne

  1. Jørn Neergaard Larsen (V)

    Ministeren, der torsdag fylder 67 år, var et ganske ubeskrevet blad i politisk sammenhæng, da han blev minister i juni sidste år.

     

    Men hvad han ikke har på sit politiske cv, har han til gengæld i erfaring fra beskæftigelsesområdet. Som direktør for Dansk Arbejdsgiverforening (DA) gennem 19 år og før det som direktør i fagforbundet DJØF ved han hvordan både arbejdsgivere og lønmodtagere tænker.

     

    Det er næppe en ulempe for ministeren ved forhandlingsbordet, men spørgsmålet er hvordan de to andre parter opfatter ham, når han kommer direkte fra et job hos arbejdsgiverne. 

  2. Claus Jensen

    Efter blot halvandet år i formandsstolen for et af de store fagforbund i LO-familien var 51-årige Claus Jensen en markant skikkelse i den offentlige debat. Det skete ikke mindst efter han i 2013 optrådte på Venstres landsmøde, hvilket nok blandt andet skal tilskrives den gode personlige kemi mellem ham og Lars Løkke.

     

    Med sin fortid som tillidsmand på Lindøværftet er han kendt for at sige sine meninger uden omsvøb. Han er beskrevet som en, der ser løsninger frem for problemer – og den egenskab kan der meget vel blive brug for ved forhandlingsbordet. 

  3. Lizette Risgaard

    55-årige Lizette Risgaard skrev danmarkshistorie, da hun i oktober blev valgt som den første kvindelige formand for LO. Hendes projekt er at gøre LO mere synlige – så medlemmerne aldrig er i tvivl om hvad fagbevægelsen mener.

     

    Det var man heller ikke i dag, da hun deltog i sine første trepartsdrøftelser som formand: Det bliver ikke med LOs opbakning, at regeringen bruger eventuelle økonomiske gevinster af trepartsforhandlingerne på skattelettelser, slog hun fast efter dagens sættemøde. 

  4. Jacob Holbraad

    En anden ny deltager om bordet er afløseren for Jørn Neergaard Larsen, 47-årige Jacob Holbraad.

    Han var ganske ukendt i den brede offentlighed, da han tiltrådte som direktør for Dansk Arbejdsgiverforening sidste år, men har dog lang erfaring fra ledende stillinger i centraladministrationen. Trepartsforhandlingerne er en af hans første større opgaver – og han mødte op med et åbent sind til første møde torsdag. – Der har været mange gode og fornuftige forslag fremme, sagde han inden mødet. 

  5. Dennis Kristensen

    Som formand for fagforbundet FOA, der organiserer 200.000 par af landets varme hænder, er 62-årige Dennis Kristensen blevet kendt for at leve ganske godt op til sin egen målsætning om aldrig at sige ”ingen kommentarer” til pressen. Han er ganske ofte på banen – og ganske ofte for at sige sine egne venner i LO-fagbevægelsen midt imod.

     

    Spørgsmålet er om han, der bedst kan betragtes som jokeren i trepartsforhandlingerne, også i denne sag vil dele vandene. Flygtninge skal ikke forrest i køen, men de skal heller ikke bagerst, har han tidligere pointeret.