Løkke efter trepartsmøde: - Vi ser ens på udfordringen

Stemningen var god, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag havde inviteret arbejdsmarkedets parter til såkaldte trepartsdrøftelser om integration.

- Ikke bare mødte alle frem, men alle mødte også frem med et åbent sind, og derfor har jeg det håb, at mødet bliver det første i en lang række, som vil bringe resultater, som alle kan se sig selv i, lød det fra statsministeren, da parterne mødte pressen i egetræssalen i Statsministeriet.

Statsministeren glædede sig over, at man ser udfordringen med samme briller.

- Jeg synes, det er meget tydeligt, at kommunerne, arbejdsmarkedets parter og regeringen deler den meget vigtige ambition, at de nye flygtninge, der kommer til Danmark, ikke skal ende på offentlig forsørgelse. De skal i arbejde og blive selvforsørgende, sagde Løkke, der kaldte det ”helt afgørende”, at der bliver fundet nogle løsninger.

LO siger nej til skattelettelser

Regeringen venter, at der i løbet af 2016 kommer i omegnen af 25.000 flygtninge til Danmark. Det udfordrer vores værdier og sammenhængskraft – og så truer det velfærden, mener man i regeringstoppen.

- Det råderum, der er skabt, det trues nu, af det vi står midt i. Sker det, så begrænses vores muligheder for at investere i sundhed og uddannelse, lette skatten på arbejde og skabe flere private arbejdspladser, eller hvad der nu måtte være den politiske ambition.

Og her var en uenighed mellem parterne. For selv om LO's formand Lizette Risgaard også roste den gode tone mellem parterne  og erklærede sig enig i udfordringen, så er hun ikke helt enig med regeringen i, hvad råderummet skal bruges til.

- Jeg har i dag sagt inde ved bordet, at vi ikke ser, at der er råd til skattelettelser. Hverken i toppen eller i bunden. Det mulige råderum, vi eventuelt kan skaffe – og det bliver ikke lige med det samme – ser vi ikke skal bruges på skattelettelser. Det ser vi skal bruges på at udbygge den velfærd, vi under krisen har været nødt til at skære på, lød det fra Lizette Risgaard.

DA klar til at tage ansvar

Direktøren for Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Halbraad, glædede sig over, at tilgangen rundt om bordet var ”åben og ligefrem”. Det gælder også ham selv.

- Vi skal også tage vores del af ansvaret, og vi er klar. Det er allerede sådan nu, at tusindvis arbejder i løntilskud, virksomhedspraktik og andet i de danske virksomheder. Også flygtninge, men alt for få flygtninge, sagde han.

Parterne var efter dagens første møde i kredsen ganske fortrøstningsfulde i forhold til at finde løsninger. Det er der god tradition for, at man gør under trepartsforhandlingerne, understregede statsministeren.

- Jeg håber, det lykkes. Jeg tror, det lykkes, så vi sammen kan tage de første nødvendige skridt på en længere rejse, hvor vi sammen kan løse nogle af samfundsudfordringerne, sagde Lars Løkke.

Men hvor lang tid kommer det så til at tage? Det må tiden vise, men Lizette Risgaard havde et bud:

- Hvis vi kan klare det her i løbet af tre uger, er vi godt nok gode, sagde hun.