Støjberg om kæmpe integrations-regning: - Det her er ikke et skræmmebillede

Der er meget på spil, når repræsentanter fra regeringen, fra arbejdsgiver-organisationerne og fra fagbevægelsen torsdag mødes i Statsministeriet for første gang i forbindelse med de længe ventede trepartsforhandlinger.

Lykkes parterne ikke med at lave en aftale, der sikrer at de mange udlændinge, der på det seneste er kommet til Danmark, i højere grad kommer ud på arbejdsmarkedet, vil det få store konsekvenser: Efterlade et milliardhul i den danske statskasse, koste velfærd og umuliggøre kommende skattelettelser.

Sådan lyder advarslen fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Det her er ikke et skræmmebillede. Det er et realistisk bud på hvad der sker, hvis ikke vi går den ekstra mil, der skal til, nu, siger Inger Støjberg med henvisning til regeringens beregninger, der viser at integrations-regningen i 2020 kan ende på 10,4 milliarder kroner om året.

- Og når jeg siger alle sammen, så er det virkelig alle sammen. Det er os politikere, fuldstændig ligegyldigt hvilken politisk farve vi har. Det er arbejdsmarkedets parter. Det er kommunerne. Og så er det selvfølgelig også flygtningene selv. For hvis ikke den her integrationsindsats kommer til at lykkes nu, så kommer det altså til at koste velfærd og skattelettelser. Men det er absolut også på det, man kan kalde den værdimæssige integration. For hvis ikke man kommer ud på arbejdsmarkedet og får den helt almindelige danske hverdag ind under huden, så er det både en økonomisk belastning for os, men også en værdimæssig belastning.

Flere udlændinge skal være klar til at arbejde

Regeringen bringer selv en række forslag med ind til forhandlingsbordet torsdag, fortæller ministeren:

- Der er altså noget underligt ved, at det kun er omkring tre procent af de mennesker, der kommer til Danmark, som bliver regnet som arbejdsmarkedsparate.  Det kan jo ikke passe, at 97 procent har mistet deres arbejdsevne, når de kommer til Danmark.

Derfor mener regeringen, at det danske samfund som udgangspunkt skal forvente, at udlændinge ved ankomst til Danmark er jobparate. Socialdemokraterne har givet udtryk for lignende tanker.

Støjberg påpeger desuden, at længden af de nuværende integrationsprogrammer, der kan strække sig over tre år, skal gøres kortere.

- Og for det første skal vi selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan for at bremse tilstrømningen til Danmark. For jo flere flygtninge, der kommer, jo større er opgaven, siger hun.

Analytiker: Regeringen lægger pres

Peter Lautrup-Larsen, der er politisk analytiker hos TV 2, forklarer, at regeringen med fremlæggelsen af beregningerne vil lægge pres på parterne forud for forhandlingerne.

- Det er selvfølgelig også for at lægge ekstra pres på arbejdsmarkedets parter, forud for de trepartsforhandlinger, der begynder i morgen. Det her er en bunden opgave, som aktørerne skal forpligte sig på at løse. For ellers går alting galt, siger han.