TV 2 erfarer: Ny plan gør færger billigere og støtter bredbånd i udkanten

Landets ø-borgmestre har tilsyneladende ikke haft held med at overbevise regeringen og de øvrige borgerlige partier om, at det skal være lige så billigt at tage med en færge som det er at køre på landevejene.

Det vil ifølge borgmestrene selv have kostet omkring 280 millioner kroner at sidestille færger med landeveje året rundt, men i den vækstpakke på 200 millioner kroner årligt, som regeringen vil offentliggøre senere tirsdag, er der blot afsat 48 millioner kroner i år og 95 millioner kroner i de kommende år til at nedsætte færgetaksterne.

Det erfarer TV 2.

Pengene er målrettet den del af året, hvor der ikke er højsæson, og hvor der er brug for en nedsættelse for at gøre det mere attraktivt at bo på øerne året rundt. Ifølge et forslag fra den tidligere SR-regering ville det koste 133 millioner kroner at sikre lavere priser forår og efterår, men den nuværende Venstre-regering har altså kun afsat 95 millioner kroner årligt.

Mangler 38 millioner

Det er lidt mere end det udspil, regeringen selv kom med tilbage i november, men der mangler stadig 38 millioner kroner om året – og dermed er regeringen flygtet fra det, den stillede ø-borgmestrene i udsigt, mener i hvert fald en af dem.

- Hvis den nye regering i den kommende finanslov ikke kommer med et forslag om nedsættelse af færgetaksterne, der er mindst lige så godt som den tidligere regerings forslag, vil vi betragte det som et løftebrud, har Fanøs borgmester, Erik Nørreby (V), tidligere sagt til Ritzau.

Flere af hans borgmesterkolleger har også været meget optaget af at kunne få bedre bredbåndsdækning de steder i landet, hvor teleselskaberne ikke har planer om at rulle mere infrastruktur ud i de kommende år.

PSO'en målrettes 'målrettet'

Her har regeringen ifølge TV 2s oplysninger afsat 80 millioner i år og 40 millioner årligt i de kommende år til en særlig pulje, som både kan søges af kommuner, landsbyer, grundejerforeninger eller andre foreninger.

Endelig barsler regeringen også med såkaldt målrettede lettelser af PSO-afgiften. Tilbage i 2015 afsatte man 100 millioner kroner årligt fra 2017-2020, men nu lægger regeringen op til, at også andre virksomheder end de, der er el-storforbrugere, kan få del i lettelserne. Det kan TV 2 erfare, at man har fundet 10 millioner ekstra til i 2016.

Pakken præsenteres efter et afsluttende forhandlingsmøde med partierne bag - Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti - i Erhvervs- og Vækstministeriet klokken 16.30 tirsdag. TV 2 følger pressemødet.

På Twitter glæder klima- og energiministeren - som også er ansvarlig for teleområdet - sig over aftalen.