Mette Frederiksen: Der er altså også andre udfordringer end integration, Løkke

Integration af de mange udlændinge, der den seneste tid er kommet til Danmark, er en stor opgave. Men der er altså også andre udfordringer, som regeringen må tage sig af sideløbende med integrationsindsatsen.

Sådan lyder opsangen fra Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen.

- Det er jo helt utvivlsomt vigtigt at sætte fokus på integrationen. Og det siger sig selv, at forudsætningen for at integrationen virker, er at vi får flere flygtninge i arbejde. Men der er jo også andre udfordringer på vores arbejdsmarked, som statsministeren ikke er tilstrækkelig opmærksom på, siger S-formanden tirsdag efter ugens spørgetime i Folketinget.

Helt almindelige lønmodtageres interesser

Mette Frederiksens opfordring kommer efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen i weekenden slog fast, at de kommende trepartsforhandlinger - mellem regeringen, arbejdsgiverorganisationer og fagbevægelsen - først og fremmest skal handle om at få især de mange ikke-vestlige udlændinge, der i dag står uden for arbejdsmarkedet, med.

Men dermed overser Løkke en række andre udfordringer, der også er behov for at tage fat på i forbindelse med forhandlingerne, mener Mette Frederiksen.

- Og bare for at nævne et par eksempler, så har vi jo behov for at blive dygtigere alle sammen. Vi har ufaglærte, der gerne skal have muligheden for at blive faglærte. Vi har unge, som mangler praktikpladser. Og i den anden ende af arbejdsmarkedet har vi nogle, der har et rigtig dårligt arbejdsmiljø. Som oplever – efter mange år på det danske arbejdsmarked – at kroppen har svært ved at følge med, især når nogle skal blive længere tid, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- Også at varetage interessen for helt almindelige danske lønmodtagere - det synes jeg mangler i regeringens oplæg.

Løkke: Det kommer potentielt til at knække vores samfund

Lars Løkke Rasmussen advarede under tirsdagens spørgetime om, at det kan få enorme konsekvenser for det danske samfund, hvis ikke integrationen kommer til at fungere bedre fremadrettet, end det har været tilfældet hidtil:

- Der er kun tre af ti flygtninge, som er i beskæftigelse efter tre år. Det kommer potentielt til at knække vores samfund, sagde statsministeren.