EL beskylder DF for løftebrud: I svigter syge og handicappede

Når Dansk Folkeparti lægger stemmer til det såkaldt moderne kontanthjælpsloft, som Folketinget tirsdag førstebehandler, er partiet på flugt fra sine egne løfter.

Det mener i hvert fald Enhedslistens beskæftigelsesordfører Finn Sørensen, der ikke giver meget for Dansk Folkepartis ageren i sagen.

Tidligere har Bent Bøgsted overfor Avisen.dk fastslået, at ”der ikke er det store problem”.

- Dem, som ikke er i stand til at arbejde, vil heller ikke blive ramt, sagde han dengang.

Men det holder ikke, mener Enhedslisten.

- Dansk Folkeparti vil gerne fremstille sig som den ”lille mands” beskytter. Med deres støtte til dette lovforslag er de det stik modsatte. Det er hele vejen igennem et kynisk og brutalt angreb på mennesker, der i forvejen ligger ned, nemlig langtidsarbejdsløse og syge og mennesker med handicap, siger han til TV 2.

EL: De syge fredes ikke

Reaktionen kommer efter at lovforslaget har været sendt i høring hos en række organisationer, hvoraf mange er stærkt kritiske. Blandt andet kalder Danske Handicaporganisationer forslaget direkte ”kontraproduktivt” i forhold til at få flere handicappede ud på arbejdsmarkedet. Med mindre man er stærkt bevægelseshæmmet vil man blive ramt af kontanthjælpsloftet, idet boligstøtten vil blive reduceret, pointerer organisationen.

- Det er dybt problematisk, at personer, som er anvist en bolig på grund af et handicap, kan risikere ikke at kunne betale for deres bolig, skriver Danske Handicaporganisationer i høringssvaret.

Kun hvis kommunen ved at konkret skøn vurderer, at en borger har reduceret sin arbejdsevne så meget, at vedkommende ikke kan arbejde 225 timer årligt, er vedkommende undtaget. Og det er her, Dansk Folkeparti bevæger sig ud i et løftebrud, mener Finn Sørensen (EL).

- DF undskylder sig med, at kommunerne vil ”frede” de syge. Det kommer ikke til at ske, med det økonomiske pres, regeringen lægger på kommunerne i dag. Det er endnu et kontanthjælpsbedrag fra Thuelsen Dahl, tordner han.

DF afviser: Syge er undtaget

Men hos Dansk Folkeparti melder man hus forbi på kritikken. Marlene Harpsøe, der tirsdag er ordfører på forslaget, når det førstebehandles i folketingssalen, afviser, at der er tale om noget løftebrud.

- Det synes jeg bestemt ikke. Syge er i et resurseforløb, hvor man skal afklare, hvor meget de kan og ikke kan. Dem, som er i et resurseforløb, er ikke omfattet af hverken kontanthjælpsloftet eller 225 timers-reglen, siger hun.

Men der står i loven, at det kun er handicappede med stærk begrænset arbejdsevne, der kan undtages fra kontanthjælpsloftet. Hvad med dem, der ikke hører til den gruppe?

- Handicappede skal også afklares, og der gælder sådan set samme princip som for syge, nemlig at der hurtigt skal ske en afklaring. Vi har fået ministeren til at indskærpe over for kommunerne, at det er deres opgave.

'Jeg vil ikke vurdere om de læser forkert'

Læser organisationerne lovforslaget forkert, når de er så kritiske?

- Jeg vil ikke på nogen måde vurdere på, om de læser forkert. De drager selvfølgelig deres konklusioner, men vi har lagt mærke til, at man efter, at man afskaffede kontanthjælpsloftet, så en stor stigning i antallet af kontanthjælpsmodtagere. Det er ikke et mål i sig selv, at så mange som muligt er på kontanthjælp. Tværtimod skal vi sikre, at de mennesker, der midlertidigt er på kontanthjælp, hurtigst muligt kommer ud på arbejdsmarkedet.

Lovforslaget indebærer, at det kun er handicappede med meget begrænset erhvervsevne, der kan undtages. Det må da betyde, at en gruppe af handicappede bliver ramt af kontanthjælpsloftet?

- Men det er jo ikke det, der er meningen. Meningen er, at syge og handicappede skal i resurseforløb og afklaring. Det er klart, at man ikke kan lave lovgivning og være sikker på, at den rammer plet i skiven i alle situationer. Vi taler om rigtig mange mennesker her.

Du siger, det ikke er meningen, at handicappede rammes. Hvor mange kan I så leve med, der rammes alligevel?

- Sådan kan man ikke stille det op. Men det er klart, at vi vil følge det løbende. Vi synes i Dansk Folkeparti, at idéen om et kontanthjælpsloft og en 225 timers-regel er rigtig god, fordi det skal kunne betale sig at arbejde.

Hvad vil I så gøre nu for at sikre, at der ikke er syge og handicappede, der bliver ramt?

- Vi vil holde øje med kommunerne. De skal leve op til deres forpligtelser. Det er opgaver, kommunerne skal løse uanset økonomisk formåen.