Fem andre politiker-næser, du bør kende til

Med dagens næse fra Folketingets udenrigsudvalg får Kristian Jensen sin tredje af slagsen til samlingen.

Både i 2009 og i 2010 modtog den tidligere skatteminister – og nuværende Venstre-næstformand - Kristian Jensen næser ”i den grove ende”.

I 2009 for at have igangsat dele af en skattereform og administreret efter de nye regler, inden reformen var blevet vedtaget af Folketinget, hvilket var i strid med Grundloven, og i 2010 for ikke at have nedbragt borgernes og virksomheders gæld til det offentlige.

Men Kristian Jensen er imidlertid langt fra den eneste blandt de nuværende 179 folkevalgte på Tinge, der det seneste årti har indkasseret 'günthere' af forskellig størrelse. TV 2 har her samlet et overblik over andre markante næser blandt nuværende folketingsmedlemmer:

Her er fem næser, du bør kende

  1. Troels Lund Poulsen (V)

    Venstres forhenværende skatteminister Troels Lund Poulsen fik tilbage i februar 2015 en rød næse fra flertallet i underudvalget i Udvalget for Forretningsorden for sin rolle i skattesagen mod Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes ægtemand, Stephen Kinnock.

     

    Det skete, selv om Skattesagskommissionen tidligere havde konkluderet, at han ikke søgte at ændre eller påvirke Skat Københavns sag mod Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mand.  

     

    - Kommissionen blev nedsat for at undersøge, om hvorvidt jeg lavede magtmisbrug eller forsøgte at påvirke en sag et bestemt sted hen. Jeg er blevet pure frikendt for det, og nu noterer jeg mig, at man gerne vil diskutere det på Christiansborg.

     

    Et rødt flertal i underudvalget valgte alligevel at tildele en næse.

  2. Martin Lidegaard (R)

    Den tidligere udenrigsminister og forhenværende klima- og energiminister fik i maj 2013 en næse for sin rolle i den såkaldte solcellesag. Sagen omhandlede vedtagelsen af en ny solcellelov.

     

    Berlingske afslørede blandt andet, at Martin Lidegaard allerede ti dage inden loven blev vedtaget, i et notat fra sit embedsværk blev orienteret om, at der kunne være et hul i loven.

     

    Det var et enigt klima- og energiudvalg, der tildelte Lidegaard næsen.

     

    Lidegaard udtalte efterfølgende, at han tog beslutningen til efterretning, men at han ikke syntes, at han ” fortjener en meget stor günther”.

     

    Du kan læse mere om solcellesagen her.                   

  3. Annette Vilhelmsen (SF)

    - Der er en million til dig.

     

    De famøse ord, der blev sagt af socialminister Annette Vilhelmsen, endte med at føre til, at SF-ministeren fik en næse. En næse "med vorter på,” som Venstre udtrykte det.

     

    Sagen omhandlede en episode fra et TV-program på Danmarks Radio, hvor Vilhelmsen kom til at love Huset Zornigs ’Stemmer på kanten’-kampagne millionstøtte, selvom Zornig på det tidspunkt endnu ikke havde søgt støtten.

     

    Du kan læse mere om Zornig-sagen her.

  4. Lars Løkke Rasmussen (V)

    I 2009 indkasserede den nuværende statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen en ”stor næse” for i sin tid som sundhedsminister at have overbetalt private sygehuse.

     

    Rigsrevisionen konstaterede, at Sundhedsministeriet havde udbetalt unødvendigt høje takster til privathospitalerne, uagtet at ministeriet godt vidste, at ydelserne kunne fås billigere.

     

    - Statsrevisorerne kritiserer, at Sundhedsministeriet og regionerne ikke i tilstrækkelig grad har taget hensyn til pris og kvalitet, når man har erhvervet private sygehusydelser, lød det blandt andet.

  5. Lars Barfoed (K)

    I 2006 fik den daværende forbrugerminister Lars Barfoed tildelt en næse for sin håndtering af problemerne med fødevarekontrollen.

     

    Barfoed fik blandt andet kritik for ikke hurtigt og effektivt at have taget initiativ til at rette op på manglerne i tilsynet.

     

    Sagen om manglende fødevarekontrol endte i øvrigt med at koste Barfoed ministerposten, da Dansk Folkeparti valgte at trække støtten til ham.

     

    Du kan læse mere om forløbet her.

Derfor hedder det en næse.

- Ordet stammer fra det gammeldanske ord nesæ, der betyder vanære eller skam. Næsen kan i Danmark uddeles af Folketingets medlemmer, Rigsrevisionen, Statsrevisorerne og Folketingets Ombudsmand.

- En næse får sjældent parlamentariske eller direkte politiske konsekvenser, mens et flertal i Folketinget kan tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et såkaldt mistillidsvotum.

- Venstres tidligere formand og udenrigsminister i Schlüter-regeringen, Uffe Ellemann-Jensen, er rekordholder i tildelingen af næser. Han fik 80 styks. De fleste blev givet som følge af fodnotepolitikken, hvor han som udenrigsminister var pålagt at repræsentere synspunkter i Nato, han ikke selv delte, og som han derfor ikke - efter Folketingets mening - fulgte.