K-forslag hældes af brættet: Det bliver dyrt i krisetider

Bliver De Konservatives forslag om at afskaffe boligskatten og rentefradraget til virkelighed, kan Danmark få meget svært at overholde EU’s regler for, hvor meget vi som land maksimalt må skylde på de offentlige budgetter.

Sådan lyder vurderingen fra professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen.

- Forslaget vil betyde, at det bliver sværere at opfylde EU’s krav til at holde underskuddet  på de offentlige budgetter iinden for en halv procent af bruttonationalproduktet i tider, hvor det går dårligt for økonomien, siger Bo Sandemann Rasmussen til TV 2.

Dårlige tider bliver dårligere

Grunden skal findes i de to beskatninger, som Det Konservative Folkeparti vil fjerne. Både grundskyld og ejendomsværdiskatten er to meget stabile indtægter for staten, forklarer Bo Sandemann Rasmussen.

Den indtægt vil De Konservative betale med ophævelsen af rentefradraget, men det kan resultere i store udsving i statens indtægter, påpeger professoren.

- Når det går godt for økonomien, er renten typisk høj, og det betyder, at der er store rentefradrag og dermed lave skatteindtægter, hvorimod når økonomien har det dårligt, så er renten lav og så er der relativt større skatteindtægter. Hvis man fjerner rentefradraget, så får man en større ustabilitet på den negative måde for staten, idet man får større underskud i dårlige tider, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Dermed bliver gode tider endnu bedre, mens de dårlige tider bliver dårligere.

- Så det går fint nok i de gode tider, men det er ikke der, vi har problemerne med at overholde budgetgrænserne i EU. Det har vi i tider, hvor det går dårligt, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Regeringen og LA vender tommelen nedad

Heller ikke skatteminister Karsten Lauritzen (V) er helt begejstret for det konservative forslag. Regeringen vil hellere lette skatten på arbejde end at pille ved boligbeskatningen.

Og så er det ifølge Karsten Lauritzen også problematisk, at der mangler ni milliarder kroner i det konservative regnestykke. Penge, der skal findes ”tilbageholdenhed i det offentlige forbrug”, hedder det i det konservative forslag.

- De Konservative foreslår et system, som indebærer, at man sænker skatten med ni milliarder. De ni milliarder har vi ikke nu, hvor der ligger en stor flygtningeregning. Hvis vi finder ni milliarder, er det regeringens udgangspunkt, at man bruger pengene på at sænke skatten på arbejde, ikke på at sænke boligskatterne, siger ministeren til Ritzau.

Liberal Alliances skatteordfører Merete Riisager roser De Konservative for at partiet er klar til at realitetsforhandle om boligbeskatningen. Men, siger hun:

- Jeg ser dog en række udfordringer i den model, konservative fremlægger nu. I Liberal Alliance foretrækker vi en anden model, hvor grundskylden er afskaffet, og hvor vi kun har en ejendomsværdiskat, siger hun til TV 2. 

Med Liberal Alliances model bringes beskatningen af enfamiliehuse ned med 30 procent, så de beskattes ligesom lejligheder.