De Konservative vil afskaffe boligskatter - og rentefradraget

Danskerne skal ikke længere betale skat for at bo i deres eget hjem, hvis det står til De Konservative. I et nyt forslag lægger partiet op til, at man fjerner både grundskyld og ejendomsværdiskat, skriver Berlingske.

Partiformand Søren Pape Poulsen anerkender, at forslaget til ændringen af boligskatterne er meget vidtgående.

- Men grundlæggende handler det om at skabe tryghed for boligejerne og sikre, at man kan bo i sit hjem uden af være bange for, at skatter jager én ud derfra, siger han til Berlingske.

- Med vores forslag beskattes man ikke af de penge, man ikke har endnu, men kun af penge, du reelt har i hænderne.

Erstattes af 50 procent skat på boligsalg

Afskaffelsen af de to boligskatter skal finansieres ved en afskaffelse af rentefradraget og ved at indføre en ny skat på 50 procent af boligejernes gevinst ved et boligsalg, foreslår partiet.

Resten af finansieringen, som ifølge partiets beregninger er ni milliarder kroner, skal findes ved lavere offentligt forbrug end de mere end én procent i årlig vækst, der er forudsat på den anden side af 2020.

Regeringen har lagt op til, at forhandlingerne om et nyt ejendomsbeskatningssystem går i gang i løbet af februar.

Skatteminister vil hellere bruge penge på skattelettelser

De Konservative mener dog, at de forhandlinger også bør give anledning til at se på en omlægning af hele den måde, staten opkræver boligskatter på.

I en skriftlig kommentar til Berlingske lyder det dog fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) om det konservative udspil:

- Som jeg umiddelbart ser forslaget, så vil det koste rigtig mange penge, skriver skatteministeren, som ser frem til at tage en snak om et nyt ejendomsvurderingssystem, når regeringen har lagt sit forslag frem.

- Det er regeringens holdning, at vi hellere vil bruge pengene på at lette skatten på arbejde til fordel for så mange som muligt - ikke mindst for dem med de laveste indkomster, skriver skatteministeren videre.