Margrete Auken efter kritik: Dårlig omtale er regeringens egen skyld

- Når vi bliver spurgt, hvad der foregår i vores lande, så begynder vi da ikke at forsvare noget, vi synes er helt uforsvarligt.

Sådan lyder det fra SF’s medlem af Europa-Parlamentet, Margrete Auken, efter udenrigsminister Kristian Jensens (V) udmelding om, at visse danske EU-parlamentarikere har skylden for den megen negative omtale, Danmark den seneste tid har fået i internationale medier som følge af regeringens asylpolitik.

- Vi kan høre, at når vi eksempelvis er blevet inviteret til Europa-Parlamentet, jamen så har det været nogle af de danske parlamentarikere, der har været med til at skabe den stemning, der gør, at Danmark nu bliver bedt om at forklare sig dernede, sagde Kristian Jensen lørdag aften til TV 2.

Blandt de mest omtalte dele af regeringens asylpolitik er blandt andet, at det skal tage tre år, før flygtninge kan opnå familiesammenføring, samt at dansk politi skal beslaglægge flygtninges værdier.

Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Anders P. Vistisen erklærer sig enig med udenrigsministerens kritik og nævner blandt andet Margrete Auken som en af de politikere, der bevidst skader Danmarks omdømme.

Auken: Regeringen har selv skabt dårlig omtale

Men dette afviser SF’eren altså selv med henvisning til, at hun blot har udtrykt sin mening om den danske regerings politik.

- Når Danmark mishandler flygtninge ved, at de ikke må få deres familier herop før efter tre år, skulle jeg så stå og sige, at det ikke er så slemt, når det er slemt, og jeg bliver spurgt? Så svarer jeg da, siger Margrete Auken søndag til TV 2.

Hun påpeger samtidig, at regeringen med fuldt overlæg har søgt at give Danmark det image, som man nu har opnået.

- Regeringen har kørt en aktiv kampagne for at få dårlig omtale, for at flygtningene skulle holde sig væk. De rykker annoncer ind i aviserne og siger, at vi er nogle frygtelige nogle og hold jer væk. Så laver de en politik, som i meget høj grad er beregnet til at sige til flygtninge, at de skal tage til et andet land end Danmark, siger Margrete Auken.

Afviser at have presset på

Samtidig påpeger hun, at hverken hende selv eller SF har presset den Den Grønne Gruppe, hvori partiet indgår i Europa-Parlamentet, til at kræve den danske regering til at afgive en forklaring i parlamentet.

- Det var da ikke noget, jeg havde fundet på. Det var da dem, der kom, vores retsordførere, der sagde, at de gerne ville diskutere den mangel på europæisk solidaritet, der ligger i den danske strategi.

- Man (den danske regering, red.) vil jo gerne have de andre lande til at tage sig af det (flygtningene, red.). De skal væk fra os. Og det vil de gerne diskutere, for det er ved at true Europa. Så ville det da være mærkeligt, hvis jeg sagde, at jeg ikke synes, det var slemt, siger politikeren.

S: Nogle parlamentarikere har ønsket debat om Danmark

Socialdemokraternes EU-parlamentariker Christel Schaldemose mener, at der er to sider af sagen.

Hun fortæller til TV 2, at mange kollegaer fra andre EU-lande har spurgt hende ind til asyltiltagene i Danmark - ikke fordi de har hørt det fra danske kollegaer, men fordi de har læst om det i deres egne landes medier.

Alligevel har Christel Schaldemose oplevet, at unavngivne danske parlamentarikere har gjort deres til, at Danmarks nu skal forklare sig i Europa-Parlamentet.

- Der er ikke er nogen tvivl om, at der er nogen af de danske parlamentarikere – jeg er ikke en af dem – der internt i Europa-Parlamentet, har ønsket at få en konkret debat om Danmark. Jeg synes ikke, der var nogen grund til, at vi skulle have haft en debat om Danmark i Europa-Parlamentets Plenarsal (parlamentssalen i Strasbourg, red.), siger hun.

Christel Schaldemose indrømmer dog, at hun i sidste ende bakkede op om, at den danske udenrigsminister skulle forklare, hvad der er op og ned.

- For rygterne har været så mange, og der er så mange myter, siger hun.