Eva Kjer Hansen har ansvar for mere end landbruget

Selvom landbrug ikke indgår i tituleringen af miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er det endnu kun landbruget hun har arbejdet for; mere gødskning, inddragelse af engarealer naturarealer, droppet målsætningen om at øge arealer til økologi osv.

Heldigvis er der håb forude: Fredag den 15. januar annoncerede hun sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen nu vil indlede arbejdet med en naturpakke.

Det ser jeg personligt meget frem til, og det er jeg sikker på, at størstedelen af borgerne også gør. Det er nemlig ikke tilfældigt at så mange af de gamle danske sange – inklusive vor nationalsang – omhandler naturen. Vi er alle forbundet til naturen, og vi er en del af den. Den er ikke vor fjende, som vi skal undertvinge vor vilje, nej, vi er faktisk afhængige af den – og det gælder ikke kun i forhold til fx skovenes betydning som klodens lunger. Vi er også afhængige af naturen på et langt mere personligt og trivselsmæssigt niveau.

Man slapper af i naturen

Nuvel, jeg er bevidst om, at det måske klinger hult fra sådan én som mig, der formentlig bliver anset for lidt af en storbysnude, hvilket også til dels er rigtigt. Jeg værdsætter storbyen; dens mangfoldighed, dens summende liv, og at alt er til rådighed. Men det er ikke i storbyen, at jeg slapper af, at jeg lader op. Nej, det er oftest i stilheden kun brudt af fuglekvidder, blafrende blade og knasende kviste. Det er i tæt sammenhørighed med naturen.

Og det er faktisk helt grundlæggende tilfældet for os som mennesker. Således har forskere fra Exeter University påvist, at personer, der bor nær større grønne områder, oplever færre mentale lidelser, som fx stress og angst – og det endda, når man tager højde for socioøkonomiske forhold. I 2009 undersøgte en gruppe hollandske forskere fremkomsten af 15 sygdomme, som fx depression, angst, hjertesygdomme, diabetes, astma og migræne, hos personer, der boede mindre end 750 meter fra naturområder. Det viste sig, at fremkomsten af samtlige lidelser for gruppen lå under landsgennemsnittet. Og i 2015 viste en undersøgelse blandt 31.000 indbyggere i Toronto, at dem, der boede i grønne områder, havde bedre blodtryk og stoftskifte.

Ministeren sætter naturen under pres

Den frie, vilde natur er således ikke kun et kønt indslag, nej, det er et velvære og sundhedscenter for alle mennesker. Derfor skal vi ikke bare passe på den natur vi har men skabe bedre rum for mere vild natur. Både ved at integrere den bedre i byrummene, men også ved at give langt mere plads til den i landdistrikterne.

Derfor er det uendeligt trist, at den frie, vilde natur er på tilbagegang i Danmark, og at Eva Kjer Hansen vil sætte den under yderligere pres. Faktum er, at vi er verdens næstmest opdyrkede land kun overgået af Bangladesh. Og i Europa ligger vi allersidst, når det kommer til landarealer udpeget til fri natur – såkaldte Natura 2000-områder. Selv Holland, der både er mindre og tættere befolket, har mere fri natur, end Danmark.

Der er brug for, at Eva Kjer Hansen tager ansvar for mere end landbruget, sĂĄ nĂĄr hun for alvor gĂĄr i gang med at udforme regeringens naturpakke, hĂĄber jeg, at hun vil tage ovenstĂĄende betragtninger med. Og sĂĄ hĂĄber jeg, at hun vil lade sig inspirere af vores naturpolitiske udspil, hvor vi stiller 42 konkrete forslag, der vil give os alle mere fri og vild natur.Â