Dansk frikadellekrig trækker overskrifter i udlandet

Det er ikke hver dag, at afstemninger fra danske provinsbyråd når overskrifterne i store internationale medier, men det er ikke desto mindre, hvad der er sket for Randers.

Årsagen er det forslag, der mandag aften blev stemt igennem med 16 stemmer mod 15, og som markerede et foreløbigt punktum i det, der populært er blevet kaldt ”frikadellekrigen”.  

Afstemningen betyder, at alle kommunens daginstitutioner skal servere svinekød med jævne mellemrum, når de randrusianske børn sætter sig til middagsbordet.

Kæmper for dansk madkultur

Det har blandt andet The Guardian – et af Storbritanniens største dagblade – noteret, og under overskriften "Danish Town says pork must be served at public institutions" (Dansk by siger, at der skal serveres svinekød i offentlige institutioner) beskriver mediet, hvordan forslaget med Dansk Folkeparti i spidsen er blevet stemt igennem.

Her citeres udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen:

- Dansk Folkeparti arbejder nationalt og lokalt for dansk kultur, inklusiv dansk madkultur, og derfor bekæmper vi også islamiske regler og misforståede hensyn, der dikterer, hvad danske børn spiser, lyder det fra ordføreren i artiklen.

Og det er ikke kun i Storbritannien, at initiativet har vakt opsigt. Historien har også nået overskrifterne på den anden side af jorden, hvor ABC News Australien har publiceret en lignende historie.

Seneste i rækken

Historien fra Randers kommer efter en række historier, hvor den danske linje i flygtninge og indvandrerpolitikken er blevet noteret i udlandet. Ikke mindst med Venstres asylstramninger, annoncer i libanesiske aviser og sidst men ikke mindst forslaget om at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande.

I Randers nød Dansk Folkeparti også opbakning fra Venstre, og de to partier havde altså nok stemmer i byrådet til at tvinge forslaget igennem.

Ingen opbakning på Christiansborg

Der er dog intet, der tyder på, at vi på landsplan skal forvente et lignende forslag blive stemt igennem i Folketinget.

Regeringspartiet Venstre mener – i modsætning til Venstre-politikerne i byrådet i Randers -  at det skal være op til den enkelte daginstitution at afgøre, om der skal gris på gaflen eller ej.

- Jeg mener på ingen måde, at man fra landspolitisk side skal blande sig i, hvad menuen er i landets institutioner. Jeg er stor tilhænger at, at det træffer man beslutninger om lokalt, lød det fra social- og indenrigsminister Karen Elleman (V) tirsdag.