DF bakker op om S-forslag: Klar til at presse regeringen på asyl-området

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kalder det for en realistisk mulighed at oprette "velfungerende" asyllejre i nærområderne.

Det siger han, efter at den socialdemokratiske gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i søndagens Jyllands-Posten givet partiets bud på, hvordan flygtningesituationen i Europa bedst løses.

EU's ydre grænser skal lukkes, og der skal oprettes asyllejre i nærområderne, siger Sass. Derefter skal hvert enkelt vestligt land selv bestemme, hvor mange flygtninge man ønsker at modtage. Resten af flygtningene må blive i lejrene, indtil de kan vende hjem.

Ifølge Thulesen Dahl er det ligegyldigt med EU's ydre grænser. Det handler om, at Danmark sammen med en håndfuld andre lande skal oprette asyllejrene.

- Vi skal omlægge politikken. I stedet for at tage folk hertil med henblik på at integrere dem i det danske samfund skal vi bruge pengene lokalt, og så har vi mange penge at gøre godt med, så dette kan lykkes, siger DF-formanden til Ritzau.

Han vil udfordre Socialdemokraterne i forhold til at få idéen bragt fra snak til handling. Venstre-regeringen skal presses, mener Thulesen Dahl.

Onsdag er der en hasteforespørgsel i folketingssalen med integrationsminister Inger Støjberg (V) om flygtningekrisen med særligt fokus på kommunernes situation.

- Hvis Socialdemokraterne mener det her alvorligt, kan vi i fællesskab med De Konservative lave en vedtagelse, der pålægger regeringen at arbejde videre med denne idé, siger Thulesen Dahl.

De Konservative er med på at oprette asyllejre i nærområderne, og dermed er der flertal for at presse regeringen i den "rigtige retning", påpeger Thulesen Dahl.

- Under alle omstændigheder er det en dyr affære at afhjælpe flygtningesituationen. Jeg er ikke sikker på, at det blive dyrere at have asyllejre i nærområderne end det, vi er i gang med nu, siger Thulesen Dahl.

Jakob Ellemann-Jensen, Venstres politiske ordfører, er ikke afvisende over for idéen. Men han savner at få forslaget konkretiseret - specielt af Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

- Grundlæggende er vi tilhængere af hjælp i nærområderne. I udgangspunkt synes jeg, det lyder interessant og spændende, men også lidt flyvsk på ordets positive måde, siger han til Ritzau.