Ellemann benægter konfiskering af smykker: Usandt, siger kritikere

Torsdag aften var Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, på CNN, hvor han skulle forsvare lovforslaget fra regeringen, der blandt andet gør det muligt at konfiskere smykker fra flygtninge.

- Hvordan kan det her ske i hjertet af den danske velfærdsstat? I kan da ikke rippe værdierne fra de mest desperate mennesker, spurgte NCC-vært, Christiane Amanpour.

Men Danmark kunne aldrig finde på at tage smykkerne fra flygtninge, forsikrede Jakob Ellemann-Jensen CNN-værten.

- Nej, vi kommer ikke til at tage smykker fra folk. Det er vanvittigt. Det ville vi aldrig gøre. Vi er et åbent og gavmildt folk, og vi tager imod mennesker, der har brug for hjælp. Og det er vigtigt for mig at understrege, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Men det er ikke rigtigt.

Smykker kan konfiskeres

I lovforslaget står der, at smykker, som er dyrere end 10.000 kroner, og som ikke har affektionsværdi, kan konfiskeres. Beløbsgrænsen er i øvrigt hævet fra 3000 kroner i forhold til det oprindelige lovforslag.

- Jeg ved ikke, om det er bevidst eller ubevidst, at det Jakob Ellemann siger i fjernsynet ude i verden, det er lodret forkert. Men faktum er, at det er lodret forkert. Og jeg kan godt forstå, han synes, det er pinligt og ubehageligt at stå og sige sådan noget. Det ville jeg også synes, det var siger udlændinge- og integrationsordfører for Enhedslisten, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det nytter jo bare ikke noget at sige ét, og der så står noget andet i lovforslaget. Og derfor må vi bare opfordre til at trække det lovforslag. Det vil være det klart nemmeste for regeringen, siger Sofie Carsten Nielsen, udlændinge- og integrationsordfører for Radikale Venstre.

Ingen hjælp fra DF

Men mens kritikken måske ikke er så overraskende fra de to ovenstående, så er der heller ingen hjælp at hente hos regerings støtteparti, Dask Folkeparti.

- Jeg tror, der er nogle politikere på Christiansborg, som har haft et behov for at neddrosle den internationale kritik, der har været af Danmark, men det ændrer altså ikke ved, at der faktisk er mulighed for, at man kan konfiskere værdigenstande - herunder også visse smykker, siger Martin Henriksen, der er udlændinge- og integrationsordfører for Dansk Folkeparti.

Alligevel holder Jakob Ellemann-Jensen fast i, at han sagde sandheden på CNN torsdag.

- Selvfølgelig kan man finde et eller andet grotesk, teoretisk eksempel med en mand, der kommer med en lastbil fyldt med guld-Rolex-ure med brillanter på - så har de nok ikke den store affektionsværdi. Men jeg tror ikke, det kommer til at ske, og det er derfor, jeg med en vis fasthed i stemmen, godt tør sige nej, vi kommer ikke til at inddrage menneskers smykker, siger Jakob Ellemann-Jensen.