SF trækker støtte til politiker-lønstigninger: Helt ude af proportioner

Flere kilder i og uden for Vederlagskommissionen siger onsdag til Politiken, at både ministre, folketingspolitikere og borgmestre ventes at få lønstigninger. Mens folketingsmedlemmer og ministres vederlag ifølge avisen bliver hævet med omkring 15 procent, kan landets 98 borgmestre se frem til at tjene 30 procent mere.

Stigninger, som SF nu beskriver som værende helt ude af proportioner. Partiet trækker derfor sin støtte til kommissionens anbefalinger, hvis de ender med at blive som Politiken erfarer.

Som led i nedsættelsen af kommissionen, der skal se på hvordan lønningerne til landets folkevalgte bliver mere tidssvarende, aftalte SF ellers i 2014 sammen med Socialdemokraterne, Venstre, Konservative og Radikale Venstre i en ”gensidig forståelse” at følge kommissionens indstilling uanset indholdet af den.

- Det er alt for store lønstigninger i en situation, hvor vi stadig er på kanten af en krise. Almindelige lønmodtagere har fået meget, meget små stigninger, hvis overhovedet nogen, de senere år. Så skal politikere da heller ikke have store markante lønstigninger, siger finansordfører Jonas Dahl (SF) til Ritzau.

Forkert fokus

Kommissionen har haft et forkert fokus, mener han, der gerne havde set, at man ryddede op i tre ting.

- De skattefrie tillæg, man i dag får som folketingsmedlem. En normalisering af pensionsalderen, hvor folketingsmedlemmer og ministre selvfølgelig ikke skal kunne gå på pension før alle andre. Man skal se på eftervederlagsregler, som er for begunstiget, særligt for ministre. Sådan som det ser ud nu, løser det ikke nogen af de problemer, siger Jonas Dahl.

Også fra Enhedslisten lyder der hård kritik af kommissionen. Højere løn vil øge afstanden mellem politikere og vælgere, og det er både urimeligt og forkert, lyder det fra de rød-grønne.  

- Det er grundlæggende forkert, uretfærdigt og hyklerisk, når de samme politikere med den anden hånd skærer i kontanthjælpen, i dagpengene og hæver pensionsalderen for almindelige mennesker, siger næsteformanden for Enhedslistens folketingsgruppe, Pernille Skipper, i en skriftlig kommentar.

EL: Det er helt på månen

Hun glæder sig dog over, at pensionsforholdene bliver ”bare lidt mere rimelige”, som hun formulerer det. Men de er stadig bedre end den menige danskers.

- Det er helt på månen, at det skulle kunne undskylde højere lønninger. Politikere får en rigeligt høj løn i forvejen. Det er noget pamperi, hvis de skal have afsindigt høje lønninger, blot fordi pensionen ikke længere stikker fuldstændigt af fra den almindelige befolknings, lyder det fra Pernille Skipper.

Over for Jyllands-Posten siger Radikale Venstres gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen, at man afventer den endelige rapport – men at partiet ikke har nogen planer om at smutte fra aftalen.

Socialdemokraterne, Venstre, Radikale Venstre og Konservative har til sammen 95 mandater i Folketinget, og der vil altså stadig være flertal for lønforhøjelserne selv om SF trækker sig.

Vederlagskommissionens opgave

  • Kommissionen skal foretage en analyse af den samlede vederlæggelse af borgmestre, regionsrådsformænd, folketingsmedlemmer og ministre.
  • Analysen skal omfatte alle elementer i vederlæggelsen, herunder godtgørelser, omkostningstillæg, eftervederlag, pension, modregningsregler, samordningsregler, uddannelsesmidler og den løbende regulering af vederlagene.
  • Forslagene skal ifølge kommissoriet "tage højde for den udvikling, der over de senere år har været i politikernes arbejdsvilkår, herunder i forhold til kompleksiteten i arbejdsopgaverne samt i forhold til politikernes ansvar og arbejdsbyrde".
  • Kommissionen skal færdiggøre sit arbejde inden udgangen af 2015 med henblik på, at eventuelle ændringer for borgmestre og regionsrådsformænd kan vedtages i god tid inden de kommunale og regionale valg i 2017 og få virkning pr. 1. januar 2018.
  • Kommissionens formand er bestyrelsesformand i DR, Michael Christiansen.

 Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet