Politiet bekræfter: Grænseovergange kan fortsat være ubemandede

Syd- og Sønderjyllands Politi bekræfter over for TV 2, at der kan være grænseovergange, der er ubemandede. Udtalelsen kommer, efter TV 2 tirsdag har kunnet fortælle, at der mandag aften ingen kontrol var ved fire store grænseovergange langs den dansk-tyske grænse, selvom regeringen mandag klokken 12 indførte midlertidig grænsekontrol.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde på et pressemøde mandag, at grænsekontrollen ikke vil berøre alle trafikanter, der passerer grænsen. Politiet vil udvælge, hvem der skal vise pas. Og det er også forklaringen fra politiet på, hvorfor trafikanter kan møde grænseovergange, der ikke bliver kontrolleret.

- Grænsekontrollen er en stikprøvekontrol, og betjentene vil derfor flytte sig løbende, siger Lisa Dissing, sekretariatschef ved Syd- og Sønderjyllands Politi, til TV 2.

Personer uden gyldigt id kan blive sendt retur

Stikprøverne vil bero på politiets vurdering, og personer, der krydser grænsen, skal altså have pas eller andet billed-id med sig. Personer uden gyldigt id vil blive spurgt, om de vil søge asyl i landet. Ønskes det ikke, vil personen blive sendt tilbage.

200 betjente står for kontrollen langs den dansk-tyske grænse samt ved Rødby. Politiet skal i første omgang foretage stikprøver frem til 14. januar, men der er mulighed for, at kontrollen forlænges. 400 ansatte fra Forsvaret kan aflaste politiet med bevogtningsopgaver, mens der er grænsekontrol, oplyser integrationsminister Inger Støjberg (V).

Lisa Dissing fra Syd- og Sønderjyllands Politi kan udtale sig om, hvorvidt politiet har afvist nogen uden gyldigt id ved grænsen.

Politisk analyse: Grænsekontrol er falsk varebetegnelse

TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen siger, at det er for en falsk varebetegnelse at kalde stikprøverne for grænsekontrol.

- De fleste danskere ser nok for sig, at hver eneste bliver tjekket. Men sådan er det ikke. Det er hullet som en si, som overskrifterne siger i dag. Men det lægger statsministeren ikke selv skjul på, for han sagde, at der var tale om en balance, siger han.

Regeringens grænsekontrol er derimod et signal til asylansøgere, der vil videre til andre lande, om at det er mere besværligt at komme ind i Danmark, forklarer han.

Se de fire ubemandede grænseovergange i klippene herunder.

Møllehusvej i Tønder

Rudbølvej i Højer

Pebermarksvej i Bylderup-Bov

Hovedvej 11 syd for Tønder

Dansk grænsekontrol

* Grænsekontrollen vil foreløbig blive gennemført frem til 14. januar 2016 med mulighed for forlængelse - altså 10 dage. Derefter kan den forlænges til 20 dage og vil herefter igen kunne forlænges.

* Regeringen har indtil videre undladt at indføre det såkaldte transportøransvar - det vil sige, at der foreløbig ikke er kontrol af alle passagerers id i tog, færger og busser ved den dansk-tyske grænse.

* Til gengæld indføres der stikprøver af id ved den dansk-tyske grænse i Jylland samt ved færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne.

* Stikprøven vil bero på politiets vurdering. Man skal altså have sit pas eller lignende id med sig, men det er ikke sikkert, politiet vinker en ind til siden.

* Har man ikke et gyldigt id på sig, skal myndighederne spørge, om man vil søge asyl i landet. Ønsker man ikke det, vil man blive sendt tilbage.

Kilder: Statsministeren og Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.