Engell: Tror Samuelsen vil være klar til at vælte regeringen

Hvis der er tre politikere, jeg vil holde øje med i 2016 er det Anders Samuelsen, Kristian Thulesen Dahl og Troels Lund Poulsen.

Alle tre er blandt de mest centrale politiske nøglespillere, men de er mere end det. De to af dem kommer til at afgøre, om Venstre-regeringen overlever eller ej. Den tredje kan næstefter statsminister Lars Løkke Rasmussen blive regeringens mest centrale minister, hvis der kommer en ministerrokade i løbet af året.

Men hvad gør lige Anders Samuelsen specielt interessant?

Svaret er, at han kommer i en nøgleposition, når forhandlingerne om en ny skattereform tager form i løbet af foråret. Anders Samuelsen har lagt hovedet på blokken på, at han vil have nedsættelser af topskatten. Helst ville han havde topskatten helt afskaffet, men det ved han, er umuligt. Det har ingen chance for at kunne samle et flertal. Derfor sætter han alt ind på, at topskatteprocenten sænkes med de fem pct. point, som det lykkedes LA at få ind i regeringsgrundlaget som en målsætning for regeringen.

Alternativet – hvis det også bliver for politisk besværligt – vil være en kombination af en nedsættelse af procenten og en forhøjelse af grænsen for topskat, som betyder at færre almindelige lønmodtagere vil være omfattet af denne ekstra-skat.

Men også det kan komme til at holde uendelig hårdt. S siger klokkeklart nej ligesom venstrefløjen. Det samme gælder DF. De konservative vælter ikke regeringen på den sag og Lars Løkke nævnte i sin nytårstale ikke topskatten med et eneste ord. Han talte om, at det skattemæssigt skal kunne betale sig at arbejde – men her tænker han først og fremmest på bundskatten.

Og hermed er vi fremme ved forårets politiske drama. For hvor meget vil Anders Samuelsen sætte ind på topskatten? Er han klar til at vælte regeringen? Ingen af de andre partier tror på det – de regner med, at det r løst krudt ligesom da LA ville have indrømmelser på skatten for at pege på Pia Kjærsgaard som formand for Folketinget. Den kuldsejlede helt og LA blev temmelig meget til grin på det stormløb.

Kan ikke klare en gang til

Den kan Anders Samuelsen ikke klare en gang til. Hvis LA kommer ud af skatteforhandlingerne uden en eneste indrømmelse på topskatten, vil partiet miste troværdighed i kassevis. Og jeg må indrømme, at jeg hører til dem der tror på, at Anders Samuelsen vil være klar til at vælte regeringen, hvis ikke topskatten lempes betragteligt. For som han selv siger: Hvis LA alligevel intet får ud af at støtte Løkke, kan det sådan set være lige meget. Så er det ligesom Enhedslisten, der i over tre år lagde mandater til Thornings regering uden at få andet end smuler ud af det samarbejde.

Derfor bliver Samuelsen en helt central figur det kommende halvår. Tør han sætte alt ind på topskatten eller svigter modet i sidste øjeblik – eller kommer der slet ingen situation, hvor LA kommer til fadet? Dybest set kan Løkke lave en skatteaftale med S, R, K og DF uden at tage LA med – og hvad har Anders Samuelsen og LA så tænkt sig at gøre?

Derfor: Hold øje med den mand.

Ingen Løkke i Prins Jørgens Gård

Kristian Thulesen Dahl er et spændende studieobjekt de kommende måneder, fordi han med sine 37 mandater er regeringens absolut vigtigste makker. Uden ham ingen Løkke i Prins Jørgens Gård.

Det første halve år med Venstre-regeringen har ikke været nogen stor succes for DF og Thulesen Dahl. Vist har han holdt pænt på sine mandater, men han har meget svært ved at dokumentere, at DF har fået mere ud af at stå udenfor regeringsmagt end hvis de var gået ind. Hverken politiforliget, finanslovsaftalen, udlændingepolitikken eller grænsekontrollen har været udprægede vindersager for DF. Løkke har været mere optaget af at have Mette Frederiksen og Angela Merkel med på vognen end DF. Forløbet omkring boligydelsen til de ældre blev direkte pinlig for DF, selv om finansminister Claus Hjorths regnedrenge var hovedskurkene i den sag, fordi de leverede forkerte tal og for få informationer.

Hvor længe kan DF holde til den? Og hvordan vil Thulesen Dahl håndtere forårets forhandlinger bl.a. om den kommunale økonomi, hvor flygtningeudgifterne truer med at trække tæppet væk under andre velfærdsforbedringer. Kan DF leve med det?

Der skal rigtig, rigtig meget til, før DF bringer regeringen til fald – men Thulesen Dahl kan afvise forlig med regeringen og hvis Mette Frederiksen på det tidspunkt mener, at nu er tiden til et opgør med regeringen kommet, ja så har Løkke problemer med et komme videre, som er meget store.

Ministerrokade kan ikke udelukkes

Troels Lund Poulsen er værd at holde øje med, fordi han i løbet af regeringens første halve år er blevet en særdeles magtfuld minister. Skattesagskommissionen er for længst lagt agterud og internt i regeringen er han en af de ministre, der står Løkke allernærmest. Som erhvervs- og vækstminister har han haft ansvaret for regeringens vækstplan, den store udflytningsplan for statslige arbejdspladser, han er formand for regeringens store EU-implementeringsudvalg, og han er som medlem i økonomiudvalget med i alle regeringens centrale spørgsmål.

Men han er vel ikke vigtigere end finansminister Claus Hjorth Frederiksen? Svaret er: Nej, ikke lige nu. Men han kan blive det, hvis Løkke i løbet af det kommende år vælger at gennemføre en ministerrokade, hvilket langt fra kan udelukkes.

Claus Hjort har været ham en uvurderlig støtte – ligesom Hjorten var det for Anders Fogh. Men ingen bliver yngre og Claus Hjorth virker ikke som en mand, der ville anse det for sit livs katastrofe, hvis han ikke længere skal være finansminister. Derfor kunne en minister-kabale sagtens gå ud på, at Troels Lund overtog Finansministeriet. Claus Hjort blev formand for Venstres folketingsgruppe og Søren Gade overtog Erhevrsvs- og vækstministeriet.

Derfor: Hold øje med Troels Lund i 2016.

Året er først lige startet, men nøglespillerne i den kommende sæson er alligevel ved at tegne sig.