Efter et døgns kontrol: Så mange er blevet afvist ved grænsen

Efter 24 timer med midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse har politiet foretaget kontrol af omkring 1100 personer. Heraf er 18 er blevet afvist og nægtet indrejse i Danmark.

Det meddeler Rigspolitiet i en pressemeddelelse, der er udsendt præcis et døgn efter at den midlertidige grænsekontrol trådte i kraft.

Politiet har samtidig anholdt tre personer, der er sigtet for menneskesmugling.

- Det første døgn er forløbet stille og roligt. Der har naturligvis været gener for de rejsende både ved den dansk-tyske grænse som følge af den midlertidige grænsekontrol og den dansk-svenske grænse som følge af transportørernes id-kontrol. Indsatserne har dog ikke medført nogen væsentlige trafikale eller infrastrukturelle problemer, udtaler Politiinspektør Richard Østerlund la Cour, chef for Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter, i pressemeddelelsen. 

Vil undgå ophobning

Årsagen til, at den danske regering mandag valgte at indføre grænsekontrol, er en frygt for, at Sveriges beslutning om grænsekontrol og transportøransvar ved den dansk-svenske grænse risikerer at føre til en - med statsminister Lars Løkke Rasmussens ord - "ophobning af illegale udlændinge i Danmark."

Inden længe forventes Udlændingestyrelsen at offentliggøre tal for, hvor mange personer, der i går valgte at søge asyl i Danmark. 

Asyltallene svinger ofte meget fra dag til dag, og derfor skal man være varsom med at konkludere alt for håndfast på baggrund af dagstal.

- Der kan være store udsving fra dag til dag, og derfor kan det komme til at give et lidt skævt billede, hvis ikke man kigger på det over en længere periode, forklarede udlændingeminister Inger Støjberg (V) mandag.

T2Toolbox embed

Dansk grænsekontrol

* Grænsekontrollen vil foreløbig blive gennemført frem til 14. januar 2016 med mulighed for forlængelse - altså 10 dage. Derefter kan den forlænges til 20 dage og vil herefter igen kunne forlænges.

* Regeringen har indtil videre undladt at indføre det såkaldte transportøransvar - det vil sige, at der foreløbig ikke er kontrol af alle passagerers id i tog, færger og busser ved den dansk-tyske grænse.

* Til gengæld indføres der stikprøver af id ved den dansk-tyske grænse i Jylland samt ved færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne.

* Stikprøven vil bero på politiets vurdering. Man skal altså have sit pas eller lignende id med sig, men det er ikke sikkert, politiet vinker en ind til siden.

* Har man ikke et gyldigt id på sig, skal myndighederne spørge, om man vil søge asyl i landet. Ønsker man ikke det, vil man blive sendt tilbage.

Kilder: Statsministeren og Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.