Se Støjbergs brev til EU: Derfor må Danmark indføre grænsekontrol

De tiltag, som de øvrige nordiske lande – især Sverige – har gennemført i forhold til grænsekontrol den seneste tid betyder, at ”Danmark står over for en alvorlig risiko i forhold til den offentlige orden og den indre sikkerhed.”

Og det er derfor, at den danske regering har set sig nødsaget til nu at indføre midlertidig grænsekontrol.

Sådan lyder det fra udlændingeminister Inger Støjberg (V) i et brev til EUs kommissær for indvandring og indre anliggender, græske Dimitris Avramopoulos, efter at den danske regering fra klokken 12 i dag valgte at indføre midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. Det meddeler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde i formiddags.

- Danmark står over for en alvorlig risiko i forhold til den offentlige orden og den indre sikkerhed, fordi et meget stort antal illegale indvandrere kan strande i Københavns-området inden for en kort periode, skriver Støjberg.

Sker i overensstemmelse med Schengen-regler

I brevet – der er sendt mandag - understreger den danske udlændingeminister, at den midlertidige grænsekontrol, som Danmark nu indfører, sker i overensstemmelse med artikel 23 og 25 i Schengen-aftalen, som netop giver medlemslande lov til at genindføre grænsekontrol midlertidigt, hvis der er en ”alvorlig trussel mod den offentlige orden eller den indre sikkerhed”. 

- Danmark oplever i øjeblikket et migrationspres uden fortilfælde, samt et signifikant antal asylansøgere, heriblandt en del uledsagede mindreårige, skriver Støjberg videre i brevet, og påpeger at 91.000 flygtninge og migranter ifølge dansk politis estimater er rejst ind i Danmark fra Tyskland siden september 2015. Heriblandt har 13.000 søgt asyl i Danmark, mens langt størstedelen af de øvrige formentlig er rejst videre til Sverige eller Norge.

Støjberg forklarer samtidig i brevet, at de danske myndigheder vurderer, at mindst halvdelen af dem, der på det seneste har krydset grænsen mellem Danmark og Tyskland ikke er i besiddelse af et pas eller de nødvendige identifikationspapirer. Det er disse personer, der med den danske grænsekontrol nu vil blive afvist ved grænsen, med mindre de anmoder om asyl hos en grænsebetjent.

Grænsekontrollen vil i første omgang finde sted på den fysiske grænse mellem Jylland og Tyskland, samt på færgeovergange fra Tyskland til Gedser, Rødby og Rønne. Men kontrollen kan udvides til at gælde alle ”land-, hav- og luftgrænser”, skriver Støjberg og fortsætter:

- Omfanget af kontrollen vil blive begrænset til det det niveau, der er strengt nødvendigt for at imødegå truslen mod den offentlige orden og indre sikkerhed.

Dansk grænsekontrol

* Grænsekontrollen vil foreløbig blive gennemført frem til 14. januar 2016 med mulighed for forlængelse - altså 10 dage. Derefter kan den forlænges til 20 dage og vil herefter igen kunne forlænges.

* Regeringen har indtil videre undladt at indføre det såkaldte transportøransvar - det vil sige, at der foreløbig ikke er kontrol af alle passagerers id i tog, færger og busser ved den dansk-tyske grænse.

* Til gengæld indføres der stikprøver af id ved den dansk-tyske grænse i Jylland samt ved færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne.

* Stikprøven vil bero på politiets vurdering. Man skal altså have sit pas eller lignende id med sig, men det er ikke sikkert, politiet vinker en ind til siden.

* Har man ikke et gyldigt id på sig, skal myndighederne spørge, om man vil søge asyl i landet. Ønsker man ikke det, vil man blive sendt tilbage.

Kilder: Statsministeren og Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.