Lige adgang til Folketingets talerstol for alle

Som bekendt holder Folketinget til på Christiansborg. Det er en slot, der er bygget i en tid, hvor man ikke var specielt opmærksom på tilgængelighed, og derfor rummer bygningen stadig en række udfordringer for eksempelvis kørestolsbrugere. Selv om der allerede er gjort en del for at forbedre adgangsforholdene, er selve folketingssalen stadig et problem.

For eksempel har en kørestolsbruger ikke umiddelbart adgang til Folketingets talerstol. Her skal der nemlig forceres en række trappetrin. Ved sidste folketingsvalg var der hele fire kørerstolsbrugere opstillet. Det betyder, at vi må være forberedte og udtænke gode løsninger.

Som Folketingets formand ønsker jeg at gøre det klart, at der skal være adgang for alle i Folketinget. Ikke mindst en folkevalgt politiker, som er kørestolsbruger. Når der skal træffes beslutninger om tilgængelighed for handicappede, lægger vi politikere os altid i selen for at skabe forbedringer, men vi har glemt vores eget ”hus”. I andre parlamenter har man for længst taget højde for problemet – blandt andet i vore nabolande.

Det bør derfor heller ikke være nogen uoverstigelig hindring at håndtere den situation, at en kørestolsbruger en dag bliver valgt ind og skal have adgang til landets fornemste talerstol. Det ville være særdeles pinligt at stå i en situation efter et valg, uden at vi har truffet de nødvendige forholdsregler.

Allerede nu vil jeg sammen med Folketingets Præsidium have undersøgt mulighederne for at gøre folketingssalen fuldt tilgængelig for kørestolsbrugere på en værdig måde. Det er en opgave, som vi skal løse i samarbejde med de handicappedes organisationer. De ligger inde med den fornødne viden og kan være med til at pege på løsningsmodeller, som tilgodeser mennesker med handicap.

Kørestolsbrugere skal naturligvis have lige adgang til Folketinget. Et handicap skal ikke være nogen hindring for at deltage i demokratiet.