Langballe: Løkkes manøvre kan føre til flere asylansøgere

Regeringens beslutning om at indføre midlertidig grænsekontrol fører ikke nødvendigvis til at færre personer vælger at søge asyl i Danmark. Snarere tværtimod.

Det forklarer TV 2s politiske redaktør Anders Langballe, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag formiddag annoncerede, at der vil være kontrol ved den dansk-tyske grænse i mindst 10 dage.

- Det her kan meget vel ende med flere asylansøgere i Danmark. For når man bliver mødt af en betjent på grænsen, så har man mulighed for at søge om asyl ved den betjent, hvis det er det, man ønsker. Hvis man ikke møder nogen myndighedsperson, kan man nemmere bare rejse igennem landet, siger Anders Langballe.

Samme erkendelse kom fra statsministerens selv under pressemødet:

- Som jeg har sagt før, så kan det føre til at flere vil søge asyl i Danmark, sagde Løkke.

Langballe: En markering

Anders Langballe forklarer, at det i høj grad er svenskernes systematiske kontrol af alle, der rejser ind i landet fra Danmark, som har presset den danske regering til at tage beslutningen om dansk grænsekontrol.

- Omstændighederne, først og fremmest svenskernes indførelse af en delvis grænsekontrol og transportøransvar, der har presset Løkke ud i det her, siger han og fortsætter:

- Det her er en markering, et forsøg på fra danske myndigheders side at vise handling. Og fordi man bliver nødt til at få kontrolleret, hvem som kommer ind i landet. De mennesker, som kommer ind uden papirer, vil Løkke - som han siger - ikke have til at vandre på motorvejene.

Den danske regering går dog ikke lige så vidt som den svenske, da de ikke gennemfører det såkaldte transportøransvar, der pålægger transportfirmaer at tjekke ID hos deres passagerer. Og det er der en praktisk forklaring på, siger Anders Langballe:

- Det her er jo en regering, som er presset ud i en handling af svenskerne, men som alligevel har svært ved at finde ud af, hvilket ben de skal stå på. Man indfører for eksempel ikke transportøransvaret, som Løkke ellers ville kunne indføre med det samme. Det gør man ikke med den begrundelse, at det vil have for store konsekvenser, og for lille virkning. Blandt andet fordi man jo kan gå fra Tyskland til Danmark – der er en 70 kilometer lang grænse, som man bare vil kunne gå op til, hvis man bliver smidt af toget eller bussen. Så nemt er det ikke hvis du skal ind i Sverige – så skal du jo svømme over Øresund.

Dansk grænsekontrol

* Grænsekontrollen vil foreløbig blive gennemført frem til 14. januar 2016 med mulighed for forlængelse - altså 10 dage. Derefter kan den forlænges til 20 dage og vil herefter igen kunne forlænges.

* Regeringen har indtil videre undladt at indføre det såkaldte transportøransvar - det vil sige, at der foreløbig ikke er kontrol af alle passagerers id i tog, færger og busser ved den dansk-tyske grænse.

* Til gengæld indføres der stikprøver af id ved den dansk-tyske grænse i Jylland samt ved færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne.

* Stikprøven vil bero på politiets vurdering. Man skal altså have sit pas eller lignende id med sig, men det er ikke sikkert, politiet vinker en ind til siden.

* Har man ikke et gyldigt id på sig, skal myndighederne spørge, om man vil søge asyl i landet. Ønsker man ikke det, vil man blive sendt tilbage.

Kilder: Statsministeren og Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.