Efter kritik: Nu kommer danske asyltal hver dag

Mens de svenske myndigheder opdaterer om den seneste udvikling i antallet af asylansøgere fra dag til dag, er den danske information noget mere træg. Her kommer officielle tal med op til en måneds forsinkelse.

Men det skal være slut nu. Fra i morgen vil Udlændingestyrelsen opdatere om de seneste asyltal fra dag til dag – akkurat som det sker i vores naboland.

- Fra nu af offentliggør vi asyltal på daglig basis. Situationen har ændret sig, i og med at vi har indført midlertidig grænsekontrol, og så synes jeg tiden er til at offentliggøre tallene på daglig basis, siger udlændingeminister Inger Støjberg (V) til TV 2.

S og DF pressede på

De seneste dage har Støjberg været under pres for at informere bedre og hurtigere om asyl-udviklingen.

- Svensk offentlighed får dag-til-dag asyltal. Nu forlanger jeg det samme af Støjberg. Situationen skal følges tæt, lød det i weekenden fra Socialdemokraternes Mattias Tesfaye.

- Det dur ikke, at jeg som medlem af Folketinget skal stille spørgsmål til ministeren og så først få svar om X antal dage. Vi er nødt til at få de her oplysninger ud så præcist og detaljeret som muligt, så hele det danske samfund og Folketinget har det samme og mest opdaterede billede af, hvordan situationen udvikler sig, sagde han til Ritzau.

Han blev bakket op af Martin Henriksen, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti og formand for Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg. 

- Socialdemokraterne har en pointe, for naturligvis bør både offentligheden og hele Folketinget have bedre adgang til de seneste asyltal, sagde Henriksen

Inger Støjberg understreger, at asyltallene fra dag til dag ofte svinger meget, og at man derfor skal passe på med at konkludere for meget på daglige udsving.

- Der kan være store udsving fra dag til dag, og derfor kan det komme til at give et lidt skævt billede, hvis ikke man kigger på det over en længere periode. Omvendt synes jeg, at det her er en god anledning til at ændre, så vi nu lægger tal ud fra dag til dag, og i og med jeg har kunnet høre, at der også er et ønske om det blandt Folketingets partier, mener jeg tiden er kommet til at gøre det, siger hun.

Samlet set søgte omkring 21.000 personer asyl i Danmark i 2015. Størst var tilstrømningen i november, hvor omkring 5100 indgav en asylanmodning. Det tal faldt i december ifølge regeringen til omkring 2700. 

Dansk grænsekontrol

* Grænsekontrollen vil foreløbig blive gennemført frem til 14. januar 2016 med mulighed for forlængelse - altså 10 dage. Derefter kan den forlænges til 20 dage og vil herefter igen kunne forlænges.

* Regeringen har indtil videre undladt at indføre det såkaldte transportøransvar - det vil sige, at der foreløbig ikke er kontrol af alle passagerers id i tog, færger og busser ved den dansk-tyske grænse.

* Til gengæld indføres der stikprøver af id ved den dansk-tyske grænse i Jylland samt ved færgelejerne i Gedser, Rødby og Rønne.

* Stikprøven vil bero på politiets vurdering. Man skal altså have sit pas eller lignende id med sig, men det er ikke sikkert, politiet vinker en ind til siden.

* Har man ikke et gyldigt id på sig, skal myndighederne spørge, om man vil søge asyl i landet. Ønsker man ikke det, vil man blive sendt tilbage.

Kilder: Statsministeren og Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.