Vores pensionsalder skal selvfølgelig følge befolkningens

Meget tyder på, at resultatet af vederlagskommissionens arbejde snart bliver fremlagt. En ting er dog givet på forhånd: Politikernes pensionsalder bør følge befolkningens.

Som folketingsmedlem kan du gå på pension allerede fra efterlønsalderen. De, der har siddet i Folketinget før 2007, kan derfor allerede gå på pension i en alder af 60 år. Mens håndværkere, skolelærere og fabriksarbejdere i den virkelige verden er tvunget til at holde dampen oppe i længere tid, kan politikere altså nyde deres særbehandling og læne sig tilbage længe før alle andre.

Alt dette på grund af regler, der er vedtaget af politikere – for politikere.

Jeg har altid ment, at reglerne om løn, eftervederlag og pension i den politiske branche er problematiske. Da jeg blev valgt ind i Folketinget, og derfor måtte stoppe som medlem af Køge Byråd, var jeg derfor heller ikke i tvivl om, at jeg ikke ville tage imod eftervederlaget fra mine to år som formand for Børneudvalget, så jeg donerede det væk.

Alt andet er vanvid

Jeg var glad for, at SF var med til at nedsætte et udvalg, der skal kigge alle de økonomiske forhold igennem for folketingsmedlemmer, ministre, borgmestre og byrødder. Det er godt, at det er andre end politikerne selv, der vurderer, hvad der er rimelige løn- og pensionsvilkår. 

Der er dog én ting, der er helt sikkert, allerede før kommissionen fremlægger sit arbejde: Pensionsalderen for politikere skal følge befolkningens pensionsalder. Alt andet er simpelthen vanvid. Derfor stemte vi også for ændringsforslaget i Folketinget i sidste uge, der skulle sikre, at politikernes pensionsalder er den samme som befolkningens.

Hver dag kæmper vi politikere for at repræsentere de borgere, der har valgt os. En del af det at repræsentere en gruppe i samfundet er at afspejle den virkelighed, disse borgere lever i. Det gør vi ikke så længe, der er særregler for os på pension.