Konservative opgiver værdikamp mod DF: - Vi har følt os finere end dem

Det skal være slut med Konservative angreb på Dansk Folkepartis menneskesyn og beskyldninger om, at Kristian Thulesen Dahls parti er plat og populistisk

Det siger den konservative partiformand Søren Pape i et interview med TV 2.

De Konservative og Dansk Folkeparti har gennem årene ellers udkæmpet en række værdipolitiske kampe omkring Dansk Folkepartis tone i udlændingedebatten. Men i fremtiden skal kritik tages internt mellem partierne:

- Vi har nogle gange følt os lidt finere end dem. Der har været en undertone i vores retorik. Det er slut nu, siger Søren Pape.

De to partiledere har holdt et møde, hvor den konservative beslutning, er blevet leveret til Kristian Thulesen Dahl, bekræfter begge parter.

- Vi har haft flere samtaler og haft mulighed for at drøfte tingene i løbet i efteråret. Søren Pape har signaleret, at han kører en mere pragmatisk stil over for Dansk Folkeparti, og det er jeg selvfølgelig glad for, siger Kristian Thulesen Dahl.

Partiets beslutning er også blevet kommunikeret ud til den konservative folketingsgruppe.

Ked af anstrengt forhold

Søren Pape afviser samtidig, at skiftet i forhold DF er sket af taktiske hensyn:

- Er det så et strategisk hensyn? Nej, det er fordi jeg mener noget andet. DF er et parti som alle andre. Man må respektere et parti, som har så stor opbakning i befolkningen i stedet for at slå på dem.

Hvad har jeres dårlige forhold til DF betydet for partiet?

- Jeg har ikke siddet med i lokalet, men min fornemmelse er, at det har bremset nogle ting for os. Der har været ting, vi ikke har kunnet få igennem på grund af vores forhold til dem.

Fordi de har set jer som en fjende og omvendt?

- Ja. Fordi vi har haft et anstrengt forhold til hinanden. Det er jeg ked af. Jeg taler rigtig godt med Thulesen Dahl.

Så der er også en strategisk beslutning i, at DF kunne gøre jer endnu mindre, hvis I fortsatte et værdipolitisk slagsmål?

- Ja, det er jeg enig i. Du kan kalde det strategi. Men det er en strategi, som er baseret på, at jeg mener noget andet end den tidligere linje.

Og hvad ville det få af konsekvenser, hvis I fortsatte slagsmålet med DF?

- Vi ville simpelthen ikke få indflydelse. Vi ville skulle kæmpe os til for meget. Hvis man kæmper mod nogen, så kunne de se en interesse i at sætte en kæp i hjulet hos os. Vi må respektere hinanden og ikke tale dårligt om hinandens politik.

Er det her noget, som er blevet kommunikeret ud til hele partiet?

- Det er noget, jeg har talt højt om og gjort helt klart for den konservative folketingsgruppe. Den der tendens til at ikke at tale pænt om Dansk Folkeparti, det skal vi holde op med.

Der er mange borgerlige vælgere, som efterspørger et parti, som taler imod Dansk Folkepartis retorik og menneskesyn. Den plads havde I før. Har I opgivet den borgerlige anstændighed helt?

- Jeg bryder mig meget lidt om ordet borgerlig anstændighed. Det sætter en norm for, at der er borgerlige, som er anstændige – og nogle som ikke er. Jeg er ikke enig med Dansk Folkeparti om alting. Langtfra. Men forskellen er, om man kører den politisk straight – eller skyder efter dem som parti og deres menneskesyn.

Virkeligheden har forandret sig

Så du vil anerkende, at I har rykket højrestolpen i partiet for, hvordan I taler om flygtninge?

- Ja, det har den vel sikkert. Men det er sket i takt med at virkeligheden har forandret sig. Man skal virkelig holde sig for øjnene, hvis man ikke kan se, at der er voldsomme problemer i øjeblikket.

Men er det ikke netop, når der er voldsomme problemer, at man skal holde fast i sine værdier og insistere på at tale pænt, hvis man er konservativ?

- Jeg mener også, vi taler pænt.

Gør Dansk Folkeparti også det?

- Ja, det mener jeg bestemt. Vi kan være uenige om, hvor langt, vi kan gå. Men de taler ikke grimt.

Så det er virkeligheden og ikke jer, der har rykket sig?

- De mest virkelighedsfjerne lige nu er dem, som taler om at intet er ændret. Europa er under voldsomt pres, som ikke er set siden efter krigen. Det er vi nødt til at tage alvorligt.

Har DF’s måde at tale til jer konservative på så ændret sig?

- Jamen, vi taler pænt til hinanden og har et godt samarbejde.

Sådan har det jo ikke altid været. Er det en konsekvens af din beslutning?

- Ja, det tror jeg da.

Er I rykket i en mere nationalkonservativ retning?

- Det ved jeg ikke. Vi er stadig både nationale, liberale og sociale. Det har vi ikke opgivet. Vi vil bare ikke dæmonosere Dansk Folkeparti.

Thulesen: Klart positivt skifte

Hos Dansk Folkeparti kvitterer partileder Kristian Thulesen Dahl for Søren Papes undmelding.

- Jeg kan klart se et positivt skifte efter Søren Pape er kommet til. Man kunne få tanken at det var taktisk, men jeg vælger at tolke det som om at De Konservative er kommet frem til, at det var forkert at dæmonisere Dansk Folkeparti, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han bekræfter, at Søren Pape har leveret budskabet om mere fredelige tider mellem de to partier på møder mellem partilederne.

- Tidligere har modsætningerne mellem os og Konservative været trukket meget hårdt op, men jeg er glad for, hvis man vil bilægge den gamle strid fra nullerne, som ikke bare handlede om værdipolitik, men i høj grad også om fordelingspolitik, siger Kristian Thulesen Dahl.