Lystfiskere raser over landbrugspakke: Risikerer forurening af 6000 kilometer vandløb

Forhandlingerne om en landbrugspakke er nået sidste fase og ender muligvis allerede med en aftale lørdag.

Et af de centrale punkter i landbrugspakken er et 6000 kilometer omdiskuteret vandløb, som Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen har erklæret, at hun vil tage ud af vandplanerne.

De grønne organisationer og lystfiskerne raser, fordi miljøbeskyttelsen af de flere tusinde kilometer lange vandløb står til at blive væsentligt forringet. Det vil betyde, at det kun er op til landmændenes nåde, om vandløbene bliver forurenede eller ej. 

- Det vil betyde, at det vil gå væsentligt ud over livet i vandløbene og vores fiskebestande. Det vil gå ud over de mange hundrede tusinde danskere, som dyrker lystfiskeri, siger Thyge Nygaard seniorrådgiver, agronom i Danmarks Naturfredningsforening.

Vil skabe mere miljøbeskyttelse

Helt konkret ønsker ministeren, at slyngplanter og sten ryddes fra vandløbene således, at vandet kan løbe hurtigere fra markerne via vandløbene og risikoen for oversvømmelser af markerne mindskes.

- Jeg vil gerne skabe mere miljøbeskyttelse og mere natur i Danmark. Det arbejde jeg er i gang med lige nu, det er at lave en mere intelligent måde at regulere miljøet på og skabe forbedringer – også i vandet, siger hun og fortsætter.

- Vi fjerner jo ikke nogen vandløb. Det vi diskuterer, det er, hvilke vandløb vi skal tage med i vandplanerne og sikre, at der aldrig sker en forringelse i de vandløb, siger hun.

Vil få konsekvenser for borgerne

Thyge Nygaard advarer mod planerne.

- Vandløbene bliver dårligere levested for alle de organismer, der lever der. Det vil risikere at gøre vandløbene til ikke andet end afvandingskanaler for landbruget.

Han forklarer desuden, at det vil få konsekvenser for borgerne.

- Det risikerer også at gå ud over borgerne, fordi vandet vil løbe hurtigere gennem åerne og dermed vil det gå ud over vandstanden. Slyngplanter og sten vil ikke være et krav for tilstanden i vandløbene, når de tages ud af vandplanerne.

Selvom mange vandløb fortsat vil være beskyttet, mener Thyge Nygaard ikke, at der er noget at vinde for landmændene.

- Det vil ikke redde markerne for oversvømmelser, at man tager dem ud af vandplanerne. Det kan godt være, at en enkelt mark bliver reddet, men flere marker senere vil blive ødelagt. Problemet bliver bare flyttet videre til et andet sted, hvor der vil blive oversvømmelserne, forklarer han.

Flere tusinde protesterer mod landbrugspakken

På det Facebook har gruppen "Bevar de forhadte vandløb" på kort tid fået over 7000 medlemmer.

Her giver lystfiskere, repræsentanter og andre miljøinteresserede udtryk for deres frustration over ministerens erklæring. 

- Kan det virkelig passe, at der ikke sidder bare én politiker, gerne en med kraftigt overskæg, mandsmod, selvrespekt og passion for vores vandløb og den danske natur, - en der kan tale "miljøministeren" til fornuft. Ellers er mere end 30 års hårdt slid og millioner af kr. spildt. - For ikke, at nævne de ubodelige skader, der vil ske på vores natur, skriver Stig Panduro i facebookgruppen. 

VKO-regeringens 16-punktsplan for landbruget

  1. Omfattende måleprogram og gradvis udfasning af reducerede gødskningsnormer
  2. Harmonikrav for slagtesvin hæves
  3. Handlingsplan for ny og målrettet regulering
  4. Krav om randzoner og efterafgrøder fjernes
  5. Regulering af staldanlæg og markarealer adskilles
  6. Fejlklassifikation af vandløb rettes
  7. Tilladelse til jordbearbejdning før 1. nov.
  8. Fra kontrollant til konsulent
  9. Konkurrencegaranti til landbruget
  10. Hurtigere og mere effektiv behandling af miljøgodkendelser
  11. Indsats mod overimplementering
  12. Vækstplan for dansk akvakultur
  13. Konkurrencedygtig økologi og styrket eksport af økologiske fødevarer
  14. Kødkontrol af små slagtehuse
  15. Etableringslån for unge landmænd og fiskere
  16. Fiskeri inddrages i landbrugets finansieringsbank

Kilde: 16-punktsplanen stammer fra pressemeddelelse fra VKO fra den 25. november 2015