Politikere: Vi vidste intet om at 325.000 danskere får forkert boligydelse

Blev Finansministeriet og de politiske forhandlere informeret om, at Udbetaling Danmark til januar udbetaler den regulerede boligydelse til 325.000 modtagere af ydelsen?

I en mail til Udbetaling Danmarks bestyrelse skriver direktør Lillian Mogensen, at udbetalingen ”naturligvis er gennemført efter aftale med staten”.

- Og både embedsmændene i Finansministeriet og de politiske forhandlere har løbende været orienteret om dette, hedder det i brevet.

Men Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl er meget overrasket over, at boligydelserne nu kan se frem til at få udbetalt en forkert boligydelse.

- Jeg synes det er underligt, at man laver om allerede fra januar før loven i givet fald havde været vedtaget. Man skal huske på, at når vi laver lovgivning her i huset kan der sagtens komme ændringsforslag. Det må man have respekt for – også fra Udbetaling Danmarks side, siger han til TV 2.

DF: Loven skal holdes

Den respekt har Udbetaling Danmark ikke udvist, lader Kristian Thulesen Dahl forstå.

- Så længe loven er som den er, skal de udbetale på baggrund af de regler, der gælder. Jeg synes, de har været en postgang for tidligt ude. Man burde have afventet, at vi havde vedtaget loven, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han afviser at være blevet gjort bekendt med, at Udbetaling Danmark gik i gang med at administrere efter de nye takster allerede før de var vedtaget.

- Jeg vil gerne have at vide, hvor Udbetaling Danmark mener at have orienteret mig om det. Jeg mindes ikke at have set noget, og jeg tror også, jeg ville have reageret ret kraftigt på det, siger han.

LA er "umiddelbart" kritisk

Heller ikke Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, mindes at være blevet orienteret. Og han er ikke begejstret.

- Min umiddelbare tanke er, at det skal man ikke gøre. Men jeg må nok hellere lytte til begrundelsen til, at man har gjort det, før jeg tager endelig stilling, siger han til Ritzau.

Oppositionen langer også ud efter Udbetaling Danmark. Socialdemokraternes socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil synes timingen er ganske uheldig.

- Det er jo noget forfærdeligt rod, særligt set i lyset af, at vi end ikke ved, hvad der skal ske, når vi kommer ud i foråret. Nu kommer der til at blive udbetalt et beløb, som slet ikke svarer til det, man har ret til. Ovenikøbet lige ovenpå julen, hvor rigtig mange har svært ved at få tingene til at hænge sammen.

Hjort trækkes i samråd

Enhedslistens ældreordfører Finn Sørensen vil nu kalde finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i samråd om sagen for at få kastet lys over, hvordan det kunne ske, hvem der ansvaret, og hvem der har været orienteret.

- Det er helt utroligt groft, at regeringen begynder at ændre i boligydelsen for hundredtusindvis af pensionister i strid med gældende lovgivning. Men det bekræfter jo, hvor sikker regeringen har været på Dansk Folkepartis støtte i denne sag, siger han i en pressemeddelelse.

En ”kæmpe undskyldning” ville være på sin plads, mener man i Enhedslisten.

- En undskyldning for, at de overhovedet har kunnet få den ide, at pensionister med lave indtægter, skal bidrage til skattelettelser til dem i toppen af samfundet, og en undskyldning for, at øge utrygheden ved at ændre i boligydelsen i strid med gældende lovgivning, siger han.