Hed tv-debat: Støjberg og Johanne Schmidt-Nielsen rygende uenige

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) blev mødt med hård kritik, da hun og Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen mandag morgen gæstede Red Barnet til en diskussion om indførelsen af den såkaldte integrationsydelse, som blå blok vedtog kort efter sommerens folketingsvalg.

- Vi er bekymret for, at integrationsydelsen har både kortsigtede og vidtrækkende langsigtede konsekvenser for mange af de her flygtningebørn, siger Jonas Kleiding Lindholm, der er generalsekretær i Red Barnet.

- Vi har jo erfaringer fra dengang starthjælpen eksisterede. Der er lavet forskning på det her område. Og der kan vi altså se, at rigtig mange børn får en opvækst i fattigdom, og lider både materielle og sociale afsavn. Det handler om børn, der ikke har råd til have en cykel eller som ikke har mulighed for at gå til sport med deres jævnaldrende kammerater. Det er nu engang sådan, at det at have et socialt samvær med sine kammerater, er vigtigt for integrationen.

Støjberg: To årsager til lav ydelse

Udlændinge, og danskere, der ikke har haft ophold i Danmark i mindst syv af de seneste otte år, modtager nu integrationsydelsen, der er markant lavere end den kontanthjælp, man ellers ville kunne få. Ydelsen tager udgangspunkt i det niveau, der er for SU’en. Og den ændring mener Støjberg ikke skader udlændinges mulighed for at blive integreret i det danske samfund – tværtimod:

- Det er jeg jo sådan set slet ikke enig i, siger udlændingeministeren og fortsætter:

- I må da anerkende, at der er forskel på den gamle starthjælp og så integrationsydelsen, i og med at der jo er lagt en sprogbonus ind. Det er netop for at motivere til hurtigere at lære dansk, og derved også udløse en bonus, der gør, at man alt andet lige er endnu tættere på arbejdsmarkedet. Og ja, så er det fuldstændig rigtigt, at ydelsen ikke er særlig høj. Og det er den ikke af to årsager. For det første fordi det er et klart incitament til at komme ind på arbejdsmarkedet hurtigt. Og så er det selvfølgelig også fordi vi ikke ønsker at ligge højere end andre lande rent ydelsesmæssigt.

Den sprogbonus på 1500 kroner om måneden, som personer, der består den såkaldte ”Prøve i Dansk 2”, nu kan modtage i tillæg til integrationsydelsen, giver Johanne Schmidt-Nielsen dog ikke meget for:

- Der bliver talt utrolig meget om den her sprogbonus. Problemet er bare, at rigtig mange flygtninge faktisk kommer med så ringe sprogforudsætninger, at de ikke kommer til at kunne tage danskprøve 2. Det viser jeres egne tal også. Jeg ville ønske, at du havde ret, Inger. At det var så let at integrere mennesker og få dem ud på arbejdsmarkedet, at hvis bare man gjorde dem fattigere, så skete det nærmest automatisk. Men erfaringerne fra 00’erne er klokkeklare: For langt de fleste mennesker var konsekvensen, at de blev fattigere. Og det var særligt børnene, det gik ud over, siger Johanne Schmidt-Nielsen. 

Skal besøge flygtningeboliger

I løbet af dagen vil de to politikere flere gange være igennem live på TV 2 NEWS. De to politiske modstandere skal blandt andet besøge flygtningeboliger i Hillerød. Klokken 18.10 og 22.27 sender TV 2 NEWS en sammenklippet program om dagen. Magasinet ”Udenfor Borgen” kan også ses på TV 2 Play.

Hvad er 'Udenfor Borgen'?

TV 2 NEWS sætter dette program to politikere stævne udenfor Borgen, hvor de konfronteres med den virkelighed, deres lovgivning skaber.

Centralt i programmet er to politikeres køretur i en topmoderne el-bil, hvorfra politikernes samtale kan følges uden filter på tv2.dk. El-bilen skal føre to politikere til det sted i landet, hvor de skal møde danskere og deres problemer – og hvor politikerne skal forholde sig til politisk substans på et konkret område.

Det er NEWS-journalist Michael Robert Wichmann, der sender politikerne på køretur udenfor Borgen.

'Udenfor Borgen' kan ses på TV 2 PLAY.

Integrationsydelsen

Integrationsydelsen er målrettet nytilkomne udlændinge og danskere, der ikke har haft ophold i riget i mindst syv ud af de sidste otte år, og som ikke kan opnå status som vandrende arbejdstagere eller selvstændigt erhvervsdrivende i henhold til EU-retten.

 Satserne for integrationsydelsen tager udgangspunkt i satserne for uddannelseshjælp (satser for unge under 30 år uden uddannelse i kontanthjælpssystemet), der blev indført med kontanthjælpsreformen pr. 1. januar 2014. Satserne for uddannelseshjælp blev fastsat med udgangspunkt i SU-systemet.

For eksempel vil enlige uden børn fremover modtage 5.945 kroner før skat i integrationsydelse om måneden mod i dag op til 10.849 kroner før skat i kontanthjælp om måneden. Et ægtepar over 30 år med børn vil fremover modtage i alt16.638 kroner før skat i integrationsydelse om måneden mod 28.832 kroner før skat i kontanthjælp om måneden.

Personer, der modtager integrationsydelse, kan modtage et dansktillæg på 1.500 kroner om måneden. Dansktillægget gives ved bestået Prøve i Dansk 2.