Bekymret borgmester: Flygtninge koster Aalborg 24 millioner næste år

17.000 flygtninge kommer til Danmark næste år.

Det anslår Integrationsministeriet i den seneste prognose, der blev offentliggjort fredag. Det er 5.000 flere flygtninge end i den seneste prognose, som kom ud for bare to måneder siden.

Det betyder, at stort set alle landets kommuner må indstille sig på at få flere flygtninge end de havde regnet med.

Koster Aalborg 24 millioner

Kommunen, som i forvejen stod til at modtage flest flygtninge, er samtidig den, der skal tage imod flest af de 'ekstra' 5.000. Aalborg Kommune kan nu se frem til at tage imod 855 flygtninge i 2016.

- Det var i forvejen et meget stort pres, og nu bliver det et endnu større pres, siger Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S).

Kommunen har i forvejen afsat 24 millioner kroner i næste års budget til integrationsindsatsen. Penge, der altså skal bruges ud over de penge, staten sender med flygtningene.

- Det er bekymrende, at regeringen ikke sender nok penge med. Det betyder, at vi må lave besparelser på andre områder, siger borgmesteren.

Må gå på kompromis med indsatsen

Også i år ser det ud til, at Aalborg bliver den kommune, der modtager flest flygtninge. Og det store pres, som bliver endnu større næste år, betyder kompromiser.

- I den ideelle verden ville alle blive boligplaceret, men det kan vi ikke nu. Vi vil gerne have alle i gang med at komme ind på arbejdsmarkedet med det samme, men det kan vi heller ikke. Allerede nu går vi på kompromis, fordi tallene er blevet så store, så vi står i en hård prioriteringssituation, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Årsagen, til at Aalborg skal have flest flygtninge både i år og til næste år, er, at kommunen før flygtningekrisen ikke havde nogen flygtninge overhovedet. Derfor er borgmesteren heller ikke oprørt over det - så længe, der følger penge med til at få integreret flygtningene.

 - En eller anden kommune skal jo have flest, og i en vis udstrækning er det fair, at det er os. Men det dur ikke, hvis man fordeler pengene efter en anden nøgle, så vores økonomi rammes hårdere end andre kommuners.

KL-formand: Det er næsten umuligt Det er naturligvis ikke kun Aalborg, der må berede sig på endnu flere flygtninge end ventet. 93 af landets 98 kommuner skal have flere efter den seneste prognose.

- Nu går det fra at være rigtigt svært til at være næsten umuligt. Med de rammer vi har i dag, kan vi ikke løse den her opgave, siger Martin Damm(V), formand for Kommunernes Landsforening(KL).

Med de mange flygtninge og familiesammenførte, der allerede er kommet til landet, er der simpelthen ikke ret mange boliger tilbage til de 17.000 forventede flygtninge i 2016.

- Vi må hurtigst muligt have lavet en plan med regeringen om at få etableret nogle flere boliger, for det tager jo tid. Det er statens ansvar at skaffe rammerne til integrationen, og det her kommer til at koste mange penge, fastslår Martin Damm.