Borgmester revser Christiansborg: De mange tvivlere skyldes dårlig oplysning

Hvis du har været i tvivl om, hvor du skulle sætte krydset i dag, så er du ikke alene. Ifølge den seneste måling foretaget af Megafon svarer 17,4 procent, at de ikke ved, hvad de vil stemme.

TV 2 tog i dag til Vesthimmerland i Nordjylland. Den landsdel hvor andelen af tvivlere ifølge Megafon har været størst.

Her mener den konservative borgmester Knud Kristensen fra Vesthimmerland, at det er dårlig kommunikation fra politikerne på Christiansborg, der er skyld i, at så mange har været i tvivl.

- Med sådan et stort spørgsmål som EU og retsforbeholdet er det noget, der frustrerer rigtig mange. At man ikke kan få noget, der er lidt mere entydigt fra Folketinget af, lyder kritikken fra borgmesteren.

- Så jeg kan godt forstå, at befolkningen er meget splittet i spørgsmålet - skal det være ja, eller skal det være nej?

Borgere mangler oplysning

En af de nordjyder, som er i tvivl, er Merethe Jensen:

- Jeg synes ikke, at vi har fået ordentlig information om, hvad det er, det egentlig handler om.

Også Karen Marie Jørgensen synes, at kommunikationen fra politikerne har været for dårlig.

- Det har kørt på Europol og ikke Europol. Jeg har manglet lidt i forhold til, hvad de andre aspekter har været, siger hun til TV 2.

Borgmester: Jeg har gjort mit

Borgmester Knud Kristensen mener selv, at han har været god nok til at hjælpe kollegerne på Christiansborg med at forklare nordjyderne, hvad afstemningen handler om.

- Ja, jeg synes, jeg har bidraget meget i den her sammenhæng. Jeg har endda stillet op til en debat på Nørresundby Gymnasium, siger borgmesteren til TV 2.

Klokken 18 havde 55 pct. af borgerne Vesthimmerland stemt. Klokken 20 lukker valgstederne. For fremtiden efterlyser Knud Kristensen bedre oplysning fra Christiansborg:

- Afhængigt af hvordan valgresultater bliver, så har vi i hvert fald noget, vi skal have talt med vores kolleger på Christiansborg om. Og det er ikke noget partimæssigt, det er generelt.

- En bedre kommunikation, en mere direkte kommunikation og en bedre måde at få tingene forklaret på.

Om retsforbeholdet

  • Danmark har haft retsforbeholdet siden 1993, hvor vi stemte ja til den såkaldte Edinburgh-afgørelse.
  • Ifølge afgørelsen deltager Danmark i det europæiske samarbejde om retlige og indre anliggender på mellemstatsligt niveau, men ikke på overstatsligt niveau. Det betyder, at Danmark ikke deltager i nye EU-love, de såkaldte retsakter, på det civil- og strafferetlige område.
  • Da Europol bliver overstatsligt 1. april 2017, betyder det, at Danmark ikke længere ville kunne deltage i Europol-samarbejdet. Det er grunden til, at vi skal til folkeafstemning netop nu.