Liberal Alliances nej forundrer danske erhvervsledere

Repræsentanter fra det danske erhvervsliv sidder i disse dage spændt og venter på, om et flertal af danskerne på torsdag stemmer ja til en ændring af retsforbeholdet til en tilvalgsordning. 

Ifølge Dansk Industri og Dansk Erhverv er der udelukkende fordele ved et ja, og de ryster derfor på hovedet af, at Liberal Alliance anbefaler et nej.

Et nej vil nemlig spænde ben for, at Danmark tilslutter de knap så mundrette forordninger "småkravsforordningen" og "betalingspåkravsforordningen", der vil være vil stor gavn for erhvervlivets inkasso-sager, lyder det.

Damptog versus eksprestog

En tilvalgsordning vil betyde, at et flertal i Folketinget fremover kan tilvælge retsakter inden for indre retlige anliggender. 

Med et ja til en tilvalgsordning på torsdag tilslutter Danmark sig samtidig 22 retsakter - heraf den såkaldte småkravsforordning og betalingskravsforordningen.

Dansk Erhvervs direktør, Jens Klarsskov, mener, at tilslutningen til de to forordninger vil gøre det meget hurtigere for virksomheder at få indkrævet summer fra virksomheder, der er dårlige betalere.

- Tilslutter Danmark sig de 22 retsakter, der i første omgang følger med et ja, vil det svare til at gå fra damptog til eksprestog i ekspeditionstiden på inkasso-sager, siger Jens Klarskov. 

T2Toolbox embed

Dansk Industri forundret over Liberal Alliance

Også hos Dansk Industri ser man positivt på at kunne tilslutte sig de to forordninger, så danske virksomheder hurtigere kan få deres penge hentet ind.

- Det er overraskende, at Liberal Alliance ikke lægger mere vægt på de konkrete fordele, dansk erhvervsliv får - i forhold til de mere abstrakte bekymringer om mistro til EU fra Liberal Alliance, underdirektør Kim Haggren.

Ifølge en analyse fra Justitsministeriet gjorde Tyskland alene sidste år krav på inddrivelser fra virksomheder i andre EU-lande på en samlet sum af 74 millioner kroner.

Liberal Alliance: Uforudsigelige konsekvenser

Ifølge Liberal Alliances EU-ordfører, Christina Egelund, er det ikke overraskende, at Dansk Industri og Dansk Erhverv ønsker et ja. 

- Dansk Erhverv og Dansk Industri ser udelukkende på, hvad der er godt for deres virksomheder. Liberal Alliance anbefaler et nej, fordi det er sidste gang, at befolkningen skal spørges, inden der overdrages suverænitet til EU, siger EU-ordføreren, der understreger, at Liberal Alliance varetager hele Danmarks interesse. 

Egelund kan godt se fordelene ved retsakterne om de to forordninger, men mener, at de skal tilvælges folkeafstemninger. Derfor anbefaler partiet et nej til en tilvalgsordning, hvor det fremover bliver et flertal i Folketinget, der kan træffe beslutninger om Danmarks tiltrædelse i retsakter inden for indre retlige anliggender.

- Dansk Industri og Dansk Erhverv skal huske på, at Liberal Alliance er deres bedste ven i Folketinget, når det kommer til skatte- og afgiftslettelser, afslutter Christina Egelund.

T2Toolbox embed

Småkravsforordningen

  • Forordningen skal forenkle og fremskynde behandlingen af sager om mindre krav på højst 2.000 euro.
  • Småkravsproceduren er valgfri, og den eksisterer parallelt med eventuelle nationale procedurer for behandling af sager om mindre krav. Kilde: www.3december.dk

Betalingspåkravsforordningen

  • Forordningen skal forenkle og fremskynde behandlingen af sager om ubestridte pengekrav, når det drejer sig om sager inden for civilret og handelsret, der går på tværs af grænserne med beløb over 2000 euro. Kilde: www.3december.dk