Kritik af ja-sidens 'skræmmekampagne': Derfor fejler de

Tre dage før folkeafstemningen om retsforbeholdet møder ja-kampagnen skarp kritik fra Venstres bagland.

Kritikken går på, at der er for meget skræmmekampagne, at man er ude af sync med befolkningen, og at politikerne ikke dygtige nok til at forklare, hvad afstemningen går ud på.

- Jeg synes nogle gange, de bruger nogle eksempler, hvor der kan stilles spørgsmålstegn ved, om de har ret. Hovedtesen lige nu er Europol, hvor de siger, at det bliver svært at komme med, hvis vi stemmer nej. Men der er altså europæiske lande, som ikke engang er med i EU, men som er med i Europol, f.eks. Schweiz og Norge, siger Venstre-borgmesteren i Fanø Kommune, Erik Nørreby til Berlingske.

Venstre-medlem af kommunalbestyrelsen i Varde Kommune, Keld Jacobsen, mener også, at ja-partierne har været »dårlige« til at forklare, hvorfor danskerne skal stemme ja.

- Jeg tror, at hele EU-spørgsmålet er oppe til revision hos rigtig, rigtig mange danskere. Vi tager det som en selvfølge, at alle Venstre-folk er for EU, og det er ikke længere nok. Vi er ikke i tilstrækkelig grad i kontakt med Venstre-vælgerne og den danske befolkning i det her spørgsmål, siger han til Berlingske.

Både kommunalbestyrelsesmedlem Flemming Kjærulf (V) fra Nyborg Kommune og Martin Beck, medlem af kommunalbestyrelsen i Brønderslev Kommune, bakker op i påstanden om, at ja-partierne har været for dårlige til at forklare, hvorfor danskerne skal stemme ja.

EU-jurist efterlyser visioner i ja-partiernes kampagne

Henning Bang Fuglsang Sørensen, adjunkt ved Syddansk Universitet, som forsker i EU-strafferet og international strafferet, savner klare begrundelser fra de positive EU-partier.

- Jeg ville ønske, at politikerne ville være mere ærlige og forklare over for borgerne, hvorfor de er så EU-begejstrede eller skeptiske. Det ville være befriende, hvis der kunne komme klare visioner for EU-samarbejdet frem for useriøse skræmmekampagner som bekæmpelse af pædofili eller grænseoverskridende kriminalitet, siger Henning Bang Fuglsang Sørensen. 

T2Toolbox embed

Partitop afviser

Venstres EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen kommenterer ikke direkte på påstanden om, at det er et problem for kampagnen, at der er lav vælger-tillid til politikerne samtidig med, at ja-siden beder vælgerne stole på, at Venstre og Socialdemokraterne ikke går med i en fælles europæisk asyl- og udlændingepolitik.

- Det ved jeg ikke, om man kan sige. Men hvis man ikke har tillid til politikere i Venstre, så synes jeg, man skal se på det væld af organisationer, som anbefaler et ja. Man kan eksempelvis se den video, som Børns Vilkår har lagt ud i dag. Hvis man ikke har tillid til mig og mine kolleger, så lyt til disse mennesker og bemærk listen med de organisationer, som anbefaler et nej. Den findes ikke, siger han til Berlingske.

T2Toolbox embed

Nej-siden vinder frem i seneste måling

  • 40 procent vil stemme nej
  • 35 procent vil stemme ja 
  • 25 procent svaret "ved ikke”
  • Målingen er gennemført som en telefonundersøgelse i perioden 26.-29. november. 1.000 respondenter har medvirket i undersøgelsen