Støjberg: Familiesammenføring kan syltes for at løse asyl-pres

Det er ikke optimalt, at asylansøgere må vente op til ti måneder på en såkaldt oplysnings- og motivsamtale, når de ankommer til Danmark, som Jyllands-Posten søndag kan fortælle.

Det fastslår udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der understreger, at de lange ventetider er uundgåelige, når man oplever et stort flygtningepres, som Danmark og resten af Europa gør lige nu.

Ministeren vil dog ikke afvise, at presset kan blive så stort, at der må ansættes flere personer til sagsbehandlingen i Udlændingestyrelsen. Indtil da kan andre områder risikere at blive syltet.

- Jeg tror godt, at det kan ende med ansættelser. Men indtil vi kommer dertil, prøver man selvfølgelig at omrokere de ressourcer, der er i Udlændingestyrelsen. Det vil sige, at for eksempel familiesammenføringssager kommer til at ligge lidt længere tid, siger Inger Støjberg til TV 2.

Uretmæssige ansøgere skal hurtigt ud

Hidtil har den gennemsnitlige ventetid på oplysnings- og motivsamtalen været 69 dage. Målsætningen er, at der kun skal gå kort tid, da man ved samtalen forsøger at fastslå ansøgerens identitet og afgøre, om sagen overhovedet skal behandles i Danmark, eller om vedkommende skal sendes ud af landet.

- Det er vigtigt for mig, at vi får asylsamtalerne i gang så hurtigt som muligt, netop fordi der kan være asylansøgere imellem, som slet ikke har ret til at være i Danmark, og så skal de jo sendes tilbage igen, siger Inger Støjberg.

Dansk Folkeparti kalder det i Jyllands-Posten for "en farlig situation", at asylansøgere kan opholde sig lang tid i landet, uden at nogen ved, hvem de er.

Men Inger Støjberg understreger over for TV 2, at alle asylansøgere ér registreret, da de søgte om asyl i Danmark.

- Så man har tjek på, hvem det er, som er her. Men det er klart, at det er optimalt at få de her samtaler igennem så hurtigt som muligt, fastslår ministeren.