Minister svarer igen: Værdig ældrepleje handler ikke kun om penge

I den seneste uge har TV 2 Nyhederne bragt flere historier om dårlige forhold på plejehjem i flere kommuner og om ældre, der ligger med fyldte bleer, beboere, der kun må gå på toilettet på bestemte tidspunkter og må vente mere end en time for at kunne komme i seng.

Og kritikken har været hård mod regeringen, hvor sundheds- og ældreminister, Sophie Løhde (V), nu er blevet kaldt i samråd for at få svar på, om ministeren synes, at kommunernes behandling af de ældre er værdig.

Og mens Sophie Løhde erkender, at TV 2's reportager fra plejehjemme tegner et billede af en dårlig ældrepleje, så mener hun samtidig, at regeringen netop har taget et skridt i den rigtige retning. 

- Det er selvfølgelig ikke værdigt, at vi ser nogle kommuner, hvor tissebesøg bliver skemalagt, og man ligger flere timer i våd seng. Det er uværdigt for de ældre, og det er også derfor, vi fra regeringens side lægger vægt på, at vi skal have investeret i vores ældrepleje og får skabt en mere værdig ældrepleje, siger Sophie Løhde med henvisning til finansloven, der netop er blevet indgået, hvor regeringen afsatte en milliard ekstra til ældreområdet.

Men selvom der er afsat flere midler til ældreområdet, så understreger ministeren samtidig, at penge ikke alene løser problemerne på plejehjemmene.

- Kan vi løse alle problemer med den finanslovsaftale, vi har indgået? Nej det kan vi ikke. Det handler også om andet end penge. Det handler også om kultur ude på de enkelte plejehjem, og det handler så sandelig også om ledelse.

Kritik fra partifælle

Kritikken mod regeringen fik torsdag en ny dimension, da ministerens egen partifælle – formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm – blandede sig i koret af kritikere.

For ifølge kommunerne rækker pengene slet ikke til at forbedre plejen af de ældre, når regeringen samtidig tager en procent fra kommunernes samlede budget til det såkaldte omprioriteringsbidrag.

- Vi får ganske vist en værdighedsmilliard, men samtidig har man vedtaget et omprioriteringsbidrag, hvor kommunerne over de næste år skal op og aflevere otte milliarder kroner. Så kan man spørge sig selv, om der er kommer mere eller mindre, når man giver en milliard med den ene hånd og tager otte milliarder med den anden hånd, sagde Martin Damm (V) fredag.

Men den præmis er Sophie Løhde ikke enig i.

- Medmindre han har forhandlet økonomiaftale, og at der også skulle være indgået en finanslovsaftale for 2017, 2018 og 2019, så er det ganske enkelt ikke korrekt. Der ligger en økonomiaftale for 2016, og i den aftale fortsætter den tidligere ældremilliard, som blev afsat af den tidligere regering, og på toppen afsætter vi yderligere en milliard til at etablere en mere værdig ældrepleje, så det er ikke korrekt, at der bliver færre penge til kommunerne, siger Sophie Løhde.

Under al kritik

Sundheds- og ældreministeren understreger, at kommunerne selv sidder med en stor del af ansvaret, hvis der skal etableres bedre forhold til plejehjemmene.

- Vi ser frem mod 2016, hvor vi har ansvaret, og der kommer der et løft til ældreområdet og sundhedsområdet i alt på 3,4 milliarder ekstra, men det betyder ikke, at man i kommunerne ikke også samtidig skal prioritere og arbejde med forholdene, og at man har skemalagt tissebesøg, det er under al kritik, og du skal ikke bilde mig ind, at der er en kommune, som ikke kan undgå at skemalægge, hvornår de ældre kan komme på toilettet. Det handler simpelthen om ledelse.