S hiver sundhedsministeren i samråd om værdigheds-milliard

- Hvordan Søren har sundhedsministeren lige tænkt sig, at kommunerne skal løfte ældreområdet?

Sådan spørger Socialdemokraternes ældreordfører Erik Christensen (S), og derfor har han valgt at hive sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) i samråd.

- Hun bliver nødt til at forklare, hvordan kommunerne skal give en ordentlig service på ældreområdet, når finansloven lægger op til yderligere besparelser på området, siger han til TV 2 og uddyber:

- Når regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative siger, der ikke er penge, er det noget sludder, for politik handler om at prioritere. Der er et råderum, og det kan man så vælge at bruge på nedsættelse af afgiften på store biler, arveafgiften og give en boligjobordning, eller man kan sikre velfærden for blandt andet de ældre. Regeringen har valgt det første, siger Erik Christensen.

Rød blok fremsætter ændringsforslag

I forbindelse med behandlingen af næste års finanslov i folketingssalen, fremsætter en samlet rød blok et ændringsforslag om det såkaldte omprioteringsbidrag, der betyder at kommunerne skal afgive et beløb svarende til én procent af det kommunale budget til investeringer.

- Nu har jeg siddet 22 år i den kommunale verden, inden jeg blev folketingspolitiker, og det er ikke for sjov, når kommunerne siger, der ikke er flere midler at rykke rundt med, siger Erik Christensen.

Både Enhedslisten og Socialdemokraterne håber derfor, at bare ét medlem fra Dansk Folkeparti vælger at støtte forslaget, så man kan sikre kernevelfærden på ældreområdet.

Artiklen fortsætter under videoen:

Ældre lever under kummerlige forhold

Gennem den sidste uge har TV 2 Nyhederne løbende kunne fortælle om tilfælde, hvor ældre mennesker får ringe service på de danske plejehjem.

Kritikken af de ældres leveforhold begyndte ironisk nok hos Holger Schou Rasmussen (S) og Lolland Kommune, da TV 2 søndag aften kunne fortælle historierne fra Magretecenteret i Mariobo, hvor demente Jørn ikke får skiftet ble eller børstet tænder, og 92-årige Svend kun kommer på toilettet fire gange om dagen.

Se fortællingerne i videoerne herunder. Artiklen fortsætter nedenunder:

Fortællingerne har fået pårørende til at kalde plejen både "uværdig" og "frygtelig", og de er også gået lige i hjertet på Socialdemokraternes Erik Christensen.

- Vi kan simpelhen ikke være det bekendt. Personalet kan ikke løbe hurtigere, og alligevel skærer man en stor bid væk, siger han.

Hør TV 2's politiske kommentator Peter Lautrup-Larsens analyse af den politiske kamp om den nye værdighedsmilliard i klippet herunder. Artiklen fortsætter under videoen:

En rundspørge landets kommuner foretaget af TV 2 Nyhederne viser nemlig, at 27 ud af 71 kommuner skærer i udgifterne til plejehjem og plejecentre i 2016 sammenlignet med udgiftsniveauet for 2014 eller 2015. Alle 98 kommuner er blevet spurgt.

T2Toolbox embed