Hjort: Så meget ekstra koster asylansøgerne i 2016

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sætter nu tal på hvor meget, det vil koste statskassen, at der formentlig kommer flere flygtninge til Danmark næste år end regeringen oprindeligt regnede med.

Det sker på et samråd i Folketingets finansudvalg, som tidligere skatteminister Benny Engelbrecht (S) og tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) indkaldte til. 

- Hvis der, som vi nu forventer, kommer 10.000 ekstra asylansøgere i 2016, vil merudgifterne beløbe sig til cirka 1,8 milliarder kroner, siger finansministeren. 

Regeringen regnede oprindeligt med, at der ville komme 15.000 asylansøgere næste år, men i forbindelse med indgåelse af aftalen om finansloven har Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet opjusteret skønnet til 25.000 asylansøgere. 

Udviklingsbistanden holder for

Finansministeren er langt fra er sikker på, at udviklingen nu også går som regeringen nu spår.

- Jeg vil understrege, at der er stor usikkerhed om flygtninge- og migrantsituationen, og at udviklingen i 2016 meget vel kan blive anderledes end prognoserne siger lige nu og her. Det kan betyde både større og mindre udgifter i 2016, siger Claus Hjort Frederiksen.

De 1,5 milliarder kroner tages fra udviklingsbistanden. Her giver OECD mulighed for finde pengene til flygtninges ophold det første år, de er i landet. En praksis, som skiftende regeringer har benyttet. Resten af pengene - 300 millioner kroner - kan imidlertid ikke findes på den måde. De findes ved at tære på den såkaldte strukturelle saldo.

Udgifterne til asylansøgere omfatter blandt andet indkvartering, sagsbehandling samt de ydelser, som asylansøgerne får, mens de opholder sig i Danmark. Ekstraregningen vil blive indarbejdet på finansloven via tekniske ændringsforslag, oplyser finansministeren.